Eindelijk stroom dankzij rode emmertjes

verhaal vietnam windenergie plan nederlandBij de Rode Rivier, zo’n tien kilometer buiten Hanoi, ligt een Vietnamees vissersdorp waar veel gezinnen al generaties lang op boten wonen. Stroom is hier – zo ver van de stad – lastig te verkrijgen en heel duur. Maar een nieuw windenergieproject bracht daar verandering in.

Meneer Trong Do leeft met zijn gezin al meer dan tien jaar op zijn boot. Zoals veel van zijn buren verdiende hij de kost met het maken en verkopen van keramiek. Voor de stroom die hij thuis nodig had, gebruikte hij altijd zijn autoaccu. Behoorlijk gevaarlijk, maar hij zag geen andere mogelijkheid.

Dure stroom

“Zo’n drie tot vier jaar geleden werd er eindelijk stroom aangelegd in het dorp. Maar de maandelijkse kosten zijn ontzettend hoog: 300.000 tot 400.000 Vietnamese dong per maand (12 tot 16 euro). En in het hete seizoen kunnen die kosten zelfs verdubbelen. Helaas konden wij dat niet betalen.” vertelt Trong.

verhaal vietnam windenergieAllemaal rode bloemen

Het windenergieproject veranderde alles voor het gezin. “Als je nu naar ons dorp komt, is het dak van elke boot versierd met prachtige ‘rode bloemen’. Deze kleine stroomgeneratoren maken voor ons hét verschil,” zegt Trong Do’s vrouw lachend. De technologie achter deze windenergie is simpel en goedkoop. En uniek, want de ventilatoren zijn gemaakt van herbruikbare, rode plastic emmers. De wind zorgt er voor dat de rode emmertjes gaan draaien, waardoor er net genoeg stroom wordt opgewekt voor het gebruik van licht door een familie.

Elke maand geld besparen

“Het windsysteem helpt niet alleen om 60.000 tot 70.000 Vietnamese dong per maand aan stroomkosten te besparen (2,40 tot 2,80 euro), maar zorgt ook voor schone energie. Goed voor het milieu én onze gezondheid. En de nieuwe LED-lampen die we kregen? Ook die besparen: ze hebben minder energie nodig dan normale lampen. Dat is wat ik nog het meest fantastisch vind aan het nieuwe windsysteem,” benadrukt Trong Do.

Volgens meneer Le Vu Cuong, directeur en initiatiefnemer van Green Architecture, kan zijn windenergiesysteem genoeg stroom opwekken voor twee tot drie uur gebruik per dag: ideaal voor licht in de avonduren.

Veel steun van lokale bevolking

“De lokale bevolking steunde het windsysteem vanaf dag één”, vertelt Cuong. “Dit is de grootste aanmoediging die je maar kunt bedenken. Ik ben dan ook erg blij dat het groene project mensen met elkaar verbindt en dagelijkse problemen vermindert.”

verhaal windenergie vietnamPositief bijdragen aan klimaatverandering

Het windsysteem heeft zich nu al bewezen: de lokale bevolking geniet er elke dag van. Ook leren mensen zo meer over schone energie én dragen ze positief bij aan de effecten van klimaatverandering.

Er wordt nu gekeken naar de mogelijkheden om het project verder uit te breiden. Het systeem is ook zeer geschikt om te gebruiken in bergachtige en afgelegen gebieden in Vietnam.

Wil je op de hoogte blijven van het werk van Plan International? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.