Ruim 300.000 mensen geholpen na overstromingen Vietnam

  • 14 oktober 2021

Bijna een jaar geleden verwoestte noodweer in Vietnam honderdduizenden huizen, toegangswegen, akkers en scholen. Samen met de inwoners, partnerorganisaties en met steun van diverse overheden hielp Plan International de getroffen regio weer op te starten.

Direct na de overstromingen in oktober 2020 kwam Plan International in actie in de getroffen regio. Door de storm, overvloedige regenval en overstromingen waren mensen afgesloten van de buitenwereld, zonder drinkwater en eten. Zoals meneer Lang, die met zijn kinderen en kleinkinderen in het dorpje Huc Nghi woont. “Het was verschrikkelijk. Het regende bijna een maand lang, waardoor de rivier overstroomde en het huis onder water kwam te staan. Overal was water, we konden nergens naartoe en moesten wachten op hulp.”

Naast het uitdelen van eerste levensbehoeften, zoals schoon water, eten, warme kleding, dekens, keukenmaterialen en hygiënische middelen, startte Plan International met het geven van voorlichting over hygiëne. Dat was op dat moment nóg meer van belang, vanwege de coronapandemie. Ook zette Plan International Child Friendly Spaces op, veilige opvangplekken voor kinderen. Sommigen van hen waren door de overstromingen gescheiden van hun families en veel kinderen hadden psychosociale hulp nodig door alles wat er was gebeurd. Met spelactiviteiten hielpen we om kinderen weer plezier te laten hebben.

Inwoners krijgen hulpgoederen

Opbouw

Na de eerste noodhulp heeft Plan International samen met partners en de inwoners van het gebied bijgedragen aan de opbouw. Akkers en rijstvelden werden hersteld, huizen herbouwd en de drinkwatervoorziening verbeterd. Er zijn nieuwe leidingen en filters vanaf de hoger gelegen beek aangelegd naar de dorpen, waardoor bewoners nu minder ver hoeven te lopen en schoner water hebben. Een moeder van drie jonge kinderen in het dorpje Thanh My vertelt: “Vroeger moest ik elke dag twee uur lopen naar de beek, om 30 liter water te halen. Er was nooit genoeg schoon water in huis. Mijn dochters kregen soms maagpijn van het vervuilde water. Nu hebben we genoeg schoon water en worden ze niet meer ziek.” Inwoners van het gebied, vrouwen en mannen van verschillende etnische afkomst, zijn vanaf het eerste moment actief betrokken bij de projecten en hadden leidende rollen. Zij weten het best wat er nodig is.

Plan International werkte in Vietnam in de eerste periode na de ramp samen met leden van de Dutch Relief Alliance. Dat is een samenwerkingsverband van hulporganisaties en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, met als doel om snel te kunnen reageren op rampen. In totaal heeft Plan International in de drie getroffen provincies met diverse projecten ruim 300.000 mensen ondersteund, waaronder bijna 180.000 kinderen.

Wegherstel na de overstroming in de provincie Kon Tum in Vietnam

Ook bijdragen aan noodhulp?

Doneer aan het noodfonds

Doneer nu
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.