Ngoc: “Als een meisje seksueel geïntimideerd wordt houdt ze dat meestal geheim”

Om naar school te gaan moet de Vietnamese Ngoc door een donkere tunnel en langs een drukke markt fietsen. Onderweg wordt ze vaak lastiggevallen. Zo was Ngoc laatst onderweg naar school om een examen te maken toen een man op een motor langs haar reed en zijn geslachtsdeel aan haar liet zien. Ze schrok en rende weg, zodat de man haar niet kon misbruiken.

Wij staan op tegen seksueel geweld

Strijd jij mee?

Doneer nu

Maar erover praten met haar vrienden of haar moeder, kon ze niet. “Als een meisje seksueel geïntimideerd wordt houdt ze dat meestal geheim. Want als ze het aan haar familie vertelt kunnen die heel boos worden en haar de schuld geven van wat er gebeurd is. Ook wordt er dan in de omgeving over gepraat en geroddeld. De meeste meisjes hebben er slechte ervaringen mee, dus we houden onze mond,” vertelt de vijftienjarige Ngoc.

Een bloem die een jongen mag plukken

Overal ter wereld krijgen vrouwen en meisjes te maken met straatintimidatie. Zeker in Vietnam is het een groot probleem. Binnen de Vietnamese cultuur worden seksueel geweld en intimidatie genormaliseerd – er is zelfs een oud gezegde dat een meisje beschrijft als ‘een bloem die een jongen mag plukken en gebruiken’. Het gevolg is dat veertig procent van de meisjes tussen de dertien en achttien in Hanoi zich onveilig voelt in het openbaar vervoer. De meeste van hen hebben het gevoel zich niet te kunnen uitspreken als ze in gevaar zijn.

Lees ook: Seks in ruil voor water: meisjes betalen een hoge prijs voor de Keniaanse droogte

Veilig de straat op

Met het Safer Cities programma probeert Plan International hier verandering in te brengen door meisjes te leren hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen tegen seksueel geweld. Zo kunnen ze zelfverzekerd en met plezier gebruikmaken van de publieke ruimte.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.