Een perspectief voor kansarme jongeren in Brazilië

Dit is het probleem

In Brazilië krijgen ieder jaar zo’n 250.000 kinderen te maken met seksuele uitbuiting. Vooral meisjes uit lage inkomensgroepen zijn hier slachtoffer van. Om in hun levensonderhoud te voorzien belanden deze meisjes vaak in de prostitutie, vooral in de badplaatsen in het noordoosten van Brazilië. Deze meisjes zijn een gemakkelijke prooi voor exploitatie en mensenhandel. Meer dan tachtig procent van de slachtoffers zijn ongeschoolde meisjes van 12 tot 18 jaar.
kansarme jongeren in brazilie

Dit doet Plan


‘Zero tolerance’ voor sekstoerisme in Brazilië

Plan Nederland, reisorganisatie TUI Nederland en ECPAT ontwikkelden in 2010 samen een vierjarig project om in Brazilië het opkomende kindersekstoerisme te bestrijden. Kinderen, jongeren en hun ouders worden zich bewust van de gevaren van seksuele exploitatie en worden weerbaarder. Jongeren, vooral meisjes, krijgen de mogelijkheid een opleiding te volgen. Het geeft hen een grote kans op een baan in de toerismebranche en voorkomt dat ze in een situatie van seksuele uitbuiting terechtkomen. Ook medewerkers van de lokale reisindustrie krijgen bovendien een training om seksuele uitbuiting te bestrijden en hotels, restaurants en café’s worden gestimuleerd en begeleid om de gedragscode voor bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren in toerisme te ondertekenen. Door de inspanningen in Brazilië te koppelen aan bewustwordingscampagnes voor Nederlandse reizigers, trainingen voor Nederlands personeel in de toerismebranche, en lobby naar de reisindustrie en de Nederlandse overheid, werken Plan Nederland, TUI Nederland en ECPAT aan ‘zero tolerance’ beleid en betere toekomstperspectieven voor meisjes in Noordoost-Brazilië.

Goals for a better life: Kansen op de arbeidsmarkt

Veel Braziliaanse jongeren uit arme gemeenschappen kampen met een beperkt toekomstperspectief. Ze hebben vaak een problematisch verleden en nauwelijks toegang tot kwaliteitsonderwijs en de arbeidsmarkt. Ze lopen daardoor het risico om betrokken te raken bij illegale activiteiten, zoals bendevorming, prostitutie of drugshandel. Plan biedt deze jongeren onderwijs en training waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren en ze minder snel terecht komen in de criminaliteit of prostitutie. Plan Nederland, Amsterdam ArenA, AkzoNobel, Voluntary Service Overseas (VSO) en Randstad werken samen met lokale partijen in Brazilië om 150 kansarme jongeren in de stad Natal te ondersteunen. Na een selectieprocedure volgden deze jongeren een trainingsprogramma waarin ze werden opgeleid tot stewards in het stadion Arena das Dunas in Natal, tijdens het WK Voetbal en bij andere evenementen in het stadion. De jongeren zijn inmiddels getraind. Ze ontvingen een diploma en zijn aan de slag.

Het project is zo succesvol dat er een vervolg komt. Samen met het stadion Arena das Dunas in Natal, AkzoNobel, TUI Nederland en Amsterdam ArenA werkt Plan aan een ‘business start-up center’ dat na het WK in de Arena das Dunas zal worden gehuisvest. Hier zullen beroepsopleidingen worden gegeven aan 500 jongeren uit achtergestelde gemeenschappen. Ook de 150 stewards die eerder werden opgeleid, zullen hieraan meedoen, zodat ze ook na het WK een betere kans hebben op een vaste baan. Voor dit project is nog financiering nodig. Met jouw steun draag je bij aan een betere toekomst voor kansarme jongeren in Noordoost Brazilië.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.