Down to Zero: succesvolle aanpak seksuele uitbuiting van kinderen op toeristische bestemmingen

  • 3 maart 2022

Dit artikel verscheen op 5 maart 2022 in Volkskrant Magazine.

 

Corona heeft het toerisme in de hele wereld platgelegd, en daarmee ook gezorgd voor een grote daling van inkomsten onder de bevolking op populaire vakantiebestemmingen. Hotelmanagers, restauranteigenaars en taxichauffeurs kunnen niet wachten totdat het toerisme weer op gang komt. Maar voor een groot deel van de bevolking in Azië en Latijns-Amerika is er ook een keerzijde. Regelmatig worden kinderen daar benaderd door reizigers voor seks in ruil voor geld, goederen, eten of de belofte daarvan.

Om kinderen op toeristische plekken te beschermen tegen seksuele uitbuiting, werkt de Down to Zero alliantie samen met lokale organisaties en de bevolking. Zo ook in Bolivia, waar de gemeente Rurrenabaque – toegangspoort tot het populaire Amazonegebied – onlangs het certificaat ‘Destino Seguro’ (Beschermde Bestemming) heeft gekregen.

“Vooral het Noorden van Bolivia is een toeristische trekpleister”, vertelt Ariel Ramirez, lokale partner van Defence for Children – ECPAT. “En precies daar zijn de problemen met seksuele uitbuiting van kinderen het grootst. Want waar reizigers en toeristen met geld komen, ontstaat ook de vraag naar seksuele diensten van jongeren en kinderen. Dit is bij wet verboden. Maar veel gezinnen die in extreme armoede leven, zien geen andere uitweg.”

Lees hier meer over de Down to Zero-alliantie

Samenwerken met toeristische sector

De afgelopen twee jaar kwamen er als gevolg van de coronapandemie weinig reizigers en toeristen naar het gebied. De gemeente Rurrenabaque heeft deze luwte benut door met de toeristische sector en de gemeenschap te werken aan een aanpak tegen seksuele uitbuiting van kinderen. Zo is er een handleiding gemaakt voor het identificeren en rapporteren van seksuele uitbuiting, zijn er protocollen voor hotels opgesteld en is hotelpersoneel getraind om te voorkomen dat seksuele handelingen met kinderen daar kunnen plaatsvinden.

Als straks het toerisme weer op gang komt, is Rurrenabaque goed voorbereid. Het certificaat ‘Beschermde Bestemming’ en de onderliggende boodschap dat seksuele contacten met kinderen hier niet geaccepteerd worden, is op tientallen plekken zichtbaar. Flyers, borden en stickers lichten de regels toe en geven aan waar men eventuele signalen van uitbuiting en misbruik kan melden.

Bewustwording gemeenschap

“Het is fantastisch om te zien dat in twee jaar tijd de bewustwording en de wil om dit probleem terug te dringen zo kan groeien”, vertelt Ramirez. “Iedereen, van taxichauffeur en restauranteigenaar tot reisleider en politieagent, is op de hoogte en omarmt de aanpak. Doordat de hele gemeente alert is, krijgen uitbuiters of reizigers met verkeerde intenties steeds minder gelegenheid. Als het certificaat er daarnaast voor zorgt dat Rurrenabaque een nog aantrekkelijkere vakantiebestemming wordt voor bijvoorbeeld Nederlandse reizigers, kan het ook meer werkgelegenheid opleveren. Door kinderen en jongeren daarnaast weerbaarder te maken, hen te onderwijzen over hun rechten en voor te bereiden op een baan in de toeristische sector, wordt echt aan de toekomst van de kinderen én de economische welvaart van het gebied gebouwd.”

Rurrenabaque is de eerste gemeente in Bolivia die de certificering mag voeren. De gemeente Uyuni – beroemd door de zoutvlaktes – zal in de komende maanden als tweede gemeente in Bolivia het certificaat ontvangen. Inmiddels zijn meer toeristische gebieden in Bolivia geïnteresseerd in deze aanpak, die wordt uitgevoerd op initiatief van Down to Zero.

Down to Zero: bescherming tegen seksuele uitbuiting

Wereldwijd zijn naar schatting één tot twee miljoen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting. Terre des Hommes, Plan International, Defence for Children-ECPAT, Free a Girl en ICCO (part of Cordaid) zetten zich – in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken – via de alliantie Down to Zero in twaalf landen in Azië en Latijns-Amerika in om kinderen en jongeren te beschermen tegen seksuele uitbuiting.

De alliantie stelt kinderen en jongeren in staat zelf voor hun rechten op te komen, helpt gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen tegen seksuele uitbuiting en verbetert en implementeert relevant beleid en kindvriendelijke wet- en regelgeving.

Ook werkt de alliantie samen met het bedrijfsleven, zoals de toeristische sector. Zo wordt er wereldwijd gewerkt aan de invoering van een gedragscode bij lokale hotels en internationale ketens die kinderen beschermt tegen seksuele uitbuiting in reizen en toerisme. Het programma wordt uitgevoerd in India, Bangladesh, Nepal, Indonesië, Filipijnen, Thailand, Bolivia, Colombia, Peru, Nicaragua, Brazilië en de Dominicaanse Republiek.

Lees verder over het werk van Down to Zero in de Filipijnen

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.