Waarom 2018 best een goed jaar voor meisjes was

  • 19 december 2018

Het meisjeslijstje: meisjesrechten anno 2018

19 december – December is traditiegetrouw de tijd van het jaar voor terugblikken en het samenstellen van lijstjes. Plan International presenteert: het 2018 meisjeslijstje. Een selectie van kleine en grote stappen voorwaarts voor de rechten van meisjes wereldwijd.

meisjesrechten

Kindhuwelijken nemen af

Uit nieuwe cijfers is gebleken dat het aantal kindhuwelijken van 16 naar 12 miljoen per jaar is gedaald. Dit komt vooral door een afname van het aantal kindhuwelijken in India. In de afgelopen tien jaar zijn er 25 miljoen kindhuwelijken voorkomen. De afname is te danken aan beter onderwijs, maatregelen van overheden en campagnes waarin wordt gewezen op de illegaliteit en gevaren van kindhuwelijken.

Mellicentia (17) spreekt Verenigde Naties toe

De 17-jarige Mellicentia uit Sierra Leone mocht spreken voor Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties. Zij hield een vlammend betoog over haar strijd tegen tienerzwangerschappen, seksueel geweld en economische uitsluiting. Plan traint jongeren, samen met anders kinderrechtenorganisaties, zoals Mellicentia zodat ze nog beter voor hun rechten kunnen opkomen.

Mellicentia youth advocate Meisjesbesnijdenis een jaar verboden in Liberia

Op 6 februari dit jaar, op Zero Tolerance Day, stelde Liberia een eenjarig verbod in op meisjesbesnijdenis. Voormalig president Ellen Johnson Sirleaf – een voorvechter van meisjesrechten – zorgde er eind januari op haar laatste dag als president, voor dat meisjesbesnijdenis toch een jaar lang strafbaar is. Wij hopen natuurlijk dat dit verbod volgend jaar permanent wordt gemaakt! Plan International Liberia zal zich blijven inzetten in de strijd tegen meisjesbesnijdenis.

G7 erkent dat meisjes in conflict en oorlog extra aandacht verdienen

Meer geld voor meisjesonderwijs in crisisgebieden. Op 9 juni deed de G7, de 7 rijkste industrielanden, dit jaar in Canada een toezegging voor een historische investering: 2,9 miljard dollar voor meisjes in crisissituaties. Dat is hard nodig, meisjes zijn in crises extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld uithuwelijking of seksueel geweld. Op dit moment gaan 75 miljoen kinderen en jongeren niet naar school omdat ze in crisissituaties leven.

sponsorreis Thailand Cambodja school

Alianna (19) uit de Dominicaanse Republiek haalt haar diploma

Geslaagd! Op 23 maart behaalden Alianna (19 jaar) en 45 andere studenten van de TUI Academy in de Dominicaanse Republiek hun toerismediploma. De Dominicaanse Republiek heeft het hoogste aantal kindhuwelijken van de regio en één op de vijf meisjes onder de 19 jaar is moeder of zwanger. Maar liefst 31 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar is werkloos of gaat niet naar school. De Academy biedt een alternatief. Het certificaat vergroot de kansen op een baan, en daarmee meer zeggenschap over het leven van de studenten.

Minister Kaag zet in op meisjesrechten

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft in haar plannen voor de komende vier jaar aangegeven zich specifiek te gaan richten op gender gelijkheid. Dit betekent dat er de komende vier jaar extra aandacht zal zijn voor meisjes en vrouwen in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.


Einde bericht

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Charlotte Smit, tel +31 (0) 6 81619414 (charlotte.smit@plannederland.nl)

Plan International Nederland
Plan International Nederland is lid van Plan International. Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen en jongeren, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Plan doet dit door het uitvoeren van gemeenschapsprojecten in ruim 50 ontwikkelingslanden. Plan komt wereldwijd op voor betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind (www.planinternational.nl).

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.