De meest sexy kieswijzer van Nederland is live

Met de Politieke Sekswijzer kunnen kiezers hun opvattingen over seksualiteit vergelijken met die van 8 politieke partijen, aan de hand van 16 stellingen. BIJ1, CDA, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt en VVD hebben meegedaan aan de Sekswijzer. De Politieke Sekswijzer is op 24 oktober gelanceerd op www.politiekesekswijzer.nl en is ontwikkeld door Rutgers, Plan International, Aidsfonds – Soa Aids Nederland, Oxfam Novib, CHOICE for Youth and Sexuality, Liliane Fonds, Hivos en Rutgers.

In de Sekswijzer is aandacht voor verschillende politiek actuele thema’s zoals abortus. Moet de overheid abortus uit het Wetboek van Strafrecht halen? Verschillende voorstanders, waaronder Partij voor de Dieren en D66, willen dat abortus wordt gezien als medische zorg en niet als misdaad. Het CDA is het als enige partij oneens met deze stelling.

Gezonde keuzes rondom seks

Moeten soa- en hiv-testen voor iedereen gratis beschikbaar zijn bij de huisarts en de GGD? Daar zijn de 8 partijen niet eensgezind over. VVD, D66 en CDA vinden niet dat soa-testen voor iedereen gratis moeten zijn. Van het gratis beschikbaar stellen van de pil die hiv-infecties voorkomt (PrEP) zijn de meeste partijen wél voorstander. Alleen de VVD en het CDA willen dat PrEP -gebruikers een eigen bijdrage leveren.

Seksualiteit wereldwijd

Seksuele en reproductieve rechten staan wereldwijd onder druk. Het landelijke recht op abortus is in de Verenigde Staten afgeschaft. En wereldwijd worden jaarlijks nog 12 miljoen meisjes uitgehuwelijkt. Ook op de aanpak van deze internationale problemen bekennen politieke partijen kleur in de Sekswijzer. Partij overstijgend leeft de wens om ook buiten Nederland op te komen voor seksuele en reproductieve rechten. Hoe partijen dit voor zich zien verschilt echter sterk per partij. In de Politieke Sekswijzer kunnen kiezers per partij zien waarom ze het eens of oneens zijn met een stelling.

Seks en seksualiteit op de kaart

Voor de Sekswijzer zijn alle politieke partijen uitgenodigd die naar verwachting minimaal één zetel halen tijdens de verkiezingen, volgens de Peilingwijzer van 5 september. BIJ1, CDA, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt en VVD zijn op deze uitnodiging ingegaan. De stellingen zijn gekozen op basis van politieke relevantie en verkiezingsprogramma’s. Met de sekswijzer willen de makers de onderwerpen seks en seksualiteit, zowel nationaal als internationaal, bij (vooral) jongeren en de politiek nog beter op de kaart zetten.


Noot voor de redactie
Neem contact op met Anniek Groothuis (06-41026557) of anniek.groothuis@planinternational.nl voor vragen of interviewverzoeken.

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.