Bloedeerlijk onderzoek legt taboes rondom menstruatie bloot

Onderzoek van Plan International legt diepgewortelde taboes en schaamte rondom menstruatie pijnlijk bloot

Amsterdam, 25 mei – Jongens vinden menstruatie vies, beschamend en soms zelfs walgelijk. Dat blijkt uit onderzoek dat Plan International heeft uitgevoerd onder 4.127 jongens en mannen (15-24 jaar) in Brazilië, Indonesië, Uganda en Nederland. Dit Bloedeerlijk onderzoek legt de diepgewortelde taboes rondom menstruatie pijnlijk bloot. Menstruatieschaamte heeft verstrekkende gevolgen voor het welzijn en de schoolprestaties van meisjes. Het onderzoek is uitgevoerd in aanloop naar Menstrual Health Day op 28 mei, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het bespreekbaar maken van menstruatie.

Wereldwijd menstrueren maandelijks twee miljard vrouwen en meisjes*. Je zou zeggen dat het dus een veelvoorkomend gespreksonderwerp is. Niets is minder waar: ruim 1 op de 3 jongens (37%) uit het onderzoek vindt dat je je menstruatie geheim moet houden. De reden: ‘menstruatie is een privézaak voor meisjes en vrouwen’.

Belangrijkste conclusies:

  • Jongens associëren menstruatie met ‘vies’ (55%), ‘beschamend’ (31%) en ‘walgelijk’ (38%), maar ook ‘natuurlijk’ (95%) en ‘gezond’ (85%).
  • 37% van de jongens vindt dat menstruatie geheimgehouden moet worden.
  • Bijna een kwart van alle jongens (23%) zegt niet of helemaal niet geïnformeerd te zijn over menstruatie.
  • Ruim twee derde (70%) van de jongens geeft aan dat ze wel eens jongens of mannen lelijke en negatieve opmerkingen hebben horen maken over menstruatie. 25% van die opmerkingen in Nederland komt van mannelijke leerkrachten.
  • Maandverband kopen of ermee naar de wc lopen is gênant voor meisjes, vindt respectievelijk 29% en 41% van de jongens en mannen.
  • Meer dan de helft van de Nederlandse jongens (54%) heeft nog nooit maandverband of tampons gekocht.
  • Een grote groep Indonesische jongens en jonge mannen vindt dat meisjes en vrouwen tijdens hun menstruatie niet naar school/werk (58%) of een gebedsplaats (73%) kunnen.
  • 55% van de Ugandese jongens en mannen vindt het niet oké dat een meisje ongetrouwd blijft na haar eerste menstruatie.
  • 92% van de jongens wil menstruatie normaliseren. Via betere voorlichting op school (72%), gesprekken thuis met beide ouders (69%) en via de media (64%).

Een week per maand school missen als je menstrueert

Omdat Menstrual Health geen onderwerp van gesprek is, missen miljoenen meisjes maandelijks een aantal dagen school. Hevige schaamtegevoelens, gepest worden, gebrek aan maandverband (niet aanwezig of te duur) en fatsoenlijke sanitaire voorzieningen leiden ertoe dat meisjes meerdere schooldagen per maand missen. Soms stoppen ze zelfs helemaal met school. Op de werkvloer melden vrouwen zich eerder ziek dan dat zij met hun leidinggevende praten over vermoeidheid of hevige menstruatie. Ook bij de huisarts trekken zij vaak niet tijdig aan de bel. Dit gebeurt overal ter wereld, ook in Nederland, en houdt genderongelijkheid in stand. Dat is bloedserieus en óók een mannenzaak.

Mascha Singeling, Menstrual Health expert bij Plan International: “Dit onderzoek illustreert dat er nagenoeg in alle vier de landen door jongens hetzelfde over menstruatie wordt gedacht, met het verschil dat de gevolgen voor meisjes in een land als Uganda ingrijpender zijn. Bijvoorbeeld wanneer de eerste menstruatie betekent dat meisjes vanaf dat moment officieel vrouw zijn en daarmee klaar zijn om te trouwen en kinderen te krijgen. Jongens geven aan taboes te willen doorbreken, toch dragen zij onbewust bij aan de instandhouding van discriminerende normen. Menstruatie bespreekbaar maken is een zaak voor iedereen. Vrouwen én mannen.”

Voorlichting, herbruikbaar maandverband en lesmateriaal

Plan International gelooft dat meisjes en vrouwen zelf moeten kunnen beslissen over hun seksuele en reproductieve gezondheid. In de landen waar Plan International werkt aan water, hygiëne en sanitatie (WASH), maken we het onderwerp menstruatie bespreekbaar om de schaamte weg te nemen. Hierbij worden jongens en mannen actief betrokken Meisjes, jongens, leraren en ouders krijgen voorlichting over menstruatie, Plan International geeft training in het maken van herbruikbaar maandverband en lobbyt om menstrual health een standaard onderdeel van het schoolcurriculum te maken.

Lees meer over het werk van Plan International op Menstrual Health

* Ook non-binaire personen en trans mannen kunnen menstrueren

————————————————

Voor meer informatie kunt u contact op met Anniek Groothuis op 0641026557 of mail naar pers@planinternational.nl

Link naar het gehele Bloedeerlijk rapport: Het Bloedeerlijk onderzoek.

Plan International

Plan International is een internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie zonder politieke, godsdienstige of commerciële doelstellingen. Plan International streeft naar een rechtvaardige wereld die de rechten van kinderen en gelijkheid voor meisjes en jonge vrouwen bevordert. Plan International draagt hieraan bij door meisjes en jonge vrouwen te ondersteunen bij het volgen van onderwijs, het vergroten van hun kansen op een inkomen en daarmee op een zelfstandig bestaan. Daarnaast veranderen we heersende opvattingen en stereotypes over meisjes en jongens. We werken nauw samen met de jongeren om wie het gaat en zorgen ervoor dat hun stem wordt meegenomen in besluitvorming. Dat is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, maar ook van cruciaal belang voor het tot stand brengen van gendergelijkheid. Plan International werkt in 75 landen wereldwijd.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.