Bendegeweld in Haïti: toename seksuele uitbuiting en kindhuwelijken

Amsterdam, 6 maart 2024 – Bendegeweld en voedseltekorten leiden tot een toename van seksueel geweld, uitbuiting en kindhuwelijken in Haïti, blijkt uit onderzoek van Plan International. Doordat rivaliserende bendes voedseltransporten blokkeren en tienduizenden mensen uit hun huizen verjaagden, bevinden meisjes en jonge vrouwen zich in een dubbele crisis van honger en gendergerelateerd geweld.

Plan International vroeg meer dan 500 jongeren in Artibonite, een landbouwgebied ten noordwesten van de hoofdstad Port-au-Prince, hoe benderivaliteit en voedseltekorten hun levens beïnvloeden. 70 procent van Artibonite is inmiddels in handen gevallen van bendes. Tegelijkertijd biedt de regio onderdak aan 34.000 Haïtianen die het geweld in de hoofdstad of elders in het land ontvluchtten.

Uit het onderzoek, dat Plan International publiceert nu Haïti zich in een noodtoestand bevindt, blijkt dat aanhoudend bendegeweld en voedselschaarste meisjes en jonge vrouwen dwingen om seksuele diensten te verlenen in ruil voor geld of eten. Hierdoor groeit het risico op tienerzwangerschappen, waarschuwt Plan International. Bovendien toont het rapport aan dat meisjes en vrouwen te maken krijgen met seksueel geweld, onder meer door bendeleden, en dat het risico op uithuwelijking van meisjes en jonge vrouwen groeit, omdat ouders hun dochters niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien.

Minderjarige bendeleden

In de regio’s waar Plan International jongeren ondervroeg, gaat de helft van de kinderen niet meer naar school. Bij gebrek aan economische kansen zien velen geen alternatief dan zich aan te sluiten bij een gewapende bende. Naar schatting is 30 tot 50 procent van de bendeleden minderjarig. Kinderen die gestopt zijn met school of gescheiden zijn van hun ouders lopen het grootste risico gerekruteerd te worden.

Allassane Drabo, directeur van Plan International in Haïti: “Meisjes en jonge vrouwen betalen de hoogste prijs voor de terreur in Haïti. Zij worden gedwongen hun schoolboeken in te ruilen voor een bruidsjurk of een wapen. Meer dan 4 miljoen mensen, bijna de helft van de bevolking, lijdt honger en door aanhoudend bendegeweld neemt dit aantal iedere dag toe. Het is cruciaal dat de internationale gemeenschap ingrijpt. We kunnen niet langer wachten.”

Noodhulp door Plan International

Waar de veiligheidssituatie het toelaat, verleent Plan International noodhulp. De organisatie biedt psychosociale hulp aan (wees)kinderen en meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld of uitbuiting. Bovendien zet Plan International Child Friendly Spaces, veilige opvangplekken voor kinderen, op en zorgt de organisatie voor toegang tot gezondheidscentra. Daarnaast distribueert Plan International contant geld en waardebonnen, zodat families kunnen betalen voor eten, (drink)water en schoolgeld. Dit komt ook de lokale economie ten goede.

 Noot voor de redactie

Anniek Groothuis (persvoorlichter) is bereikbaar voor vragen: +31641026557 of anniek.groothuis@planinternational.nl.

Unni Krishnan (Directeur Noodhulp Plan International) was vorige week in Haïti en is beschikbaar voor interviews. Garance Reus-Deelder (Directeur Plan International in Nederland) is beschikbaar voor Nederlandstalige verzoeken.

Over het onderzoek

  • Plan International heeft het onderzoek in december 2023 uitgevoerd en publiceert het rapport terwijl de noodtoestand in Haïti is uitgeroepen. Het rapport is hier te raadplegen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: seksueel en gendergerelateerd geweld, onbegeleide en van hun familie gescheiden kinderen, rekrutering van kinderen, voedseltekorten, onderwijs en psychosociale ondersteuning.
  • Het onderzoek bestaat uit meerdere onderzoeksmethoden, waaronder dataonderzoek, observationeel onderzoek, 54 focusgroepgesprekken en 12 interviews met sleutelinformanten van diverse organisaties en overheidsafdelingen. 

Over Plan International
Plan International is een ontwikkelingsorganisatie die wereldwijd actief is in meer dan 75 landen en zich in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten inzet voor kwetsbare kinderen, met speciale aandacht voor meisjes en jonge vrouwen. Plan International doet dit door de achtergestelde positie van meisjes en jonge vrouwen op te heffen zodat zij dezelfde kansen en rechten hebben als jongens. Zo werkt Plan International, met de steun van duizenden sponsors, bedrijven en (institutionele) donoren aan een beter leven voor kwetsbare kinderen en jongeren in landen wereldwijd.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.