Meisje uit Zuid-Sudan geveild op Facebook

  • 14 november 2018

14 november 2018 – Vorige week werd bekend dat een 17-jarig meisje uit Zuid-Sudan met een foto op Facebook is gezet voor mogelijke huwelijkskandidaten. Meerdere mannen zouden op haar hebben ‘geboden’, door op de foto te reageren. Nadat details hierover naar buiten waren gekomen nam de druk op de Zuid-Sudanese overheid om de veiling te stoppen toe. Hoewel kindhuwelijken wettelijk verboden zijn in Zuid-Sudan trouwt de helft van de meisjes voor haar achttiende.

De hoogste bieder is inmiddels met het meisje getrouwd

De foto van het 16-jarige meisje werd op 25 oktober op Facebook geplaatst met de mededeling dat er geboden kon worden voor de bruidsschat. De South Sudan’s National Alliance for Women Lawyers die in actie kwam tegen de post meldde dat enkele van de mannen die meededen aan de veiling hooggeplaatste ambtenaren waren. De hoogste bieder, een rijke zakenman, zou de vader van het meisje 500 koeien, drie luxe auto’s en 10.000 dollar hebben gegeven als bruidsschat. De bruiloft zou hebben plaatsgevonden op 3 november.

‘’Barbaars gebruik van technologie’’

George Otim, directeur van Plan International Zuid-Sudan: ‘’Dit barbaarse gebruik van technologie is vergelijkbaar met de vroegere slavenmarkten. Het is onvoorstelbaar dat een meisje verkocht kan worden als echtgenote op ’s werelds grootste sociale netwerksite. Hoewel het gebruikelijk is in de Zuid-Sudanese cultuur om een bruidsschat mee te geven is er geen enkel excuus voor om dit meisje –nog maar een kind – te behandelen als een object, verkocht aan degene die het meeste geld en goederen heeft geboden’’.

De post is inmiddels van Facebook verwijderd, net als het familielid van het meisje dat de post had geplaatst.

Dit doet Plan tegen kindhuwelijken in Zuid-Sudan

Veel ouders overwegen hun minderjarige dochters uit te huwelijken omdat ze het economisch zwaar hebben. Plan International maakt meisjes bewust van hun rechten en traint ze om zelfstandig te kunnen werken nadat ze klaar zijn met school, zodat ze een inkomen verdienen en zo hun families kunnen ondersteunen. Verder zorgt Plan International ervoor dat meisjes op school eten krijgen, niet alleen voor henzelf maar ook om te delen met hun familie. Zo hebben de families een extra reden om hun dochters op school te houden.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cecile Wansink, tel 06-43826253 (cecile.wansink@plannederland.nl)

Plan International Nederland
Plan International werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Plan doet dit door het uitvoeren van kindgerichte gemeenschapsprojecten in meer dan 50 ontwikkelingslanden. Plan International komt wereldwijd op voor betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.
www.planinternational.nl

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.