TUI Academy in de Dominicaanse Republiek

In de Dominicaanse Republiek is jongerenwerkloosheid een groot probleem. Het risico op de seksuele uitbuiting van kansarme jongeren ligt mede daarom ook hoger. Plan International heeft samen met partners de TUI Academy opgezet om dit aan te pakken. Via dit project krijgen jongeren een vakopleiding en kunnen ze stage lopen in de toerismesector, om hun kans op een fatsoenlijke baan met leefbaar loon te vergroten. Naast een vakopleiding stelt de Academy jongeren in staat zich te ontwikkelen tot sterke, zelfbewuste personen door middel van lessen in life skills. Met name jonge moeders en meisjes in een kwetsbare positie worden aangemoedigd om mee te doen, met oog op een betere toekomst.

Voor velen is de Dominicaanse Republiek, met haar hagelwitte stranden en warme klimaat, de ideale Caribische vakantiebestemming. Maar het eiland heeft ook een andere kant. De jeugdwerkloosheid is hoog, waardoor met name meisjes kwetsbaar zijn voor (seksuele) uitbuiting. Een op de vijf meisjes raakt nog voor haar twintigste verjaardag zwanger. Dat is meer dan twee keer het wereldwijde gemiddelde. Daar staat tegenover dat veel hotels en resorts juist op zoek zijn naar geschoolde en gemotiveerde werknemers.

De TUI Academy

De TUI Academy is in 2017 opgezet door Plan International en de TUI Care Foundation, in samenwerking met INFOTEP (het officiële Dominicaanse instituut voor beroepsopleidingen) en Blue Diamond Resorts. De derde editie ging in 2023 van start. 180 jongeren tussen de 18 en 29 jaar uit zeven districten in La Altagracia volgen tussen 2023 en 2025 een opleiding bij de TUI Academy. Minstens zestig procent van de ingeschreven studenten bestaat uit jonge vrouwen.

Op de TUI Academy volgen de studenten twee tot vier maanden lang een vakopleiding, gevolgd door een stage van twee maanden in de toerismesector. Hiermee krijgen kwetsbare jongeren, met name jonge vrouwen, de mogelijkheid een carrière in het toerisme op te bouwen. Naast een vakopleiding worden jongeren gecoacht in hun persoonlijke ontwikkeling, financiële basiskennis en krijgen zij seksuele voorlichting. Zo ontwikkelen de jongeren zich tot sterke, zelfbewuste persoonlijkheden en tot waardevolle potentiële medewerkers voor de resorts. Via life skills lessen leren jongeren zichzelf te beschermen tegen uitbuiting en leren ze bewuste keuzes te maken over hun toekomst. Ze leren bijvoorbeeld Engels en ICT-vaardigheden, maar krijgen ook les over gelijke rechten en kansen voor meisjes en jongens en lessen om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen. Tegelijkertijd ontstaat er ook een nieuwe groep gekwalificeerd en sterk gemotiveerd hotelpersoneel.

TUI Academy Dominicaanse Republiek

Focus op jonge vrouwen

Sociale normen en de maatschappelijke rolverdeling die daaruit voortkomt zorgen er in de Dominicaanse Republiek voor dat meisjes en vrouwen vaak thuis worden gehouden zonder toekomstperspectief. Ze worden meestal verantwoordelijk gesteld voor het huishouden zonder de mogelijkheid om financieel onafhankelijk te zijn of worden. Seksuele uitbuiting ligt op de loer en ook het aantal tienerzwangerschappen is hoog. Daarom streeft de TUI Academy ernaar dat zestig procent van het aantal studenten dat deelneemt een jonge vrouw is. Jonge vaders en moeders zijn welkom; hun kinderen kunnen, op kosten van de Academy, terecht bij een kinderopvang in de buurt, om zo de kans op uitval zo klein mogelijk te maken.

Verandering creëer je samen

Naast de training in levensvaardigheden die de jongeren ontvangen, worden ook de families en andere mensen uit de buurt betrokken bij de opleiding. Zij krijgen voorlichting over vrouwenrechten, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, en de kaders van fatsoenlijk, veilig werk. De ondersteuning die Plan International deze community’s biedt is noodzakelijk om duurzame verandering voor de lange termijn teweeg te brengen. Want verandering creëer je samen. Jongeren worden hierdoor ook vaker door hun omgeving gesteund om hun opleiding af te ronden en vervolgens een carrière op te bouwen.

Behaalde resultaten

Sinds 2017 zijn er meer dan 300 jongeren ingeschreven bij de TUI Academy, waardoor hun kans op de arbeidsmarkt en hun zelfvertrouwen werden versterkt. Inmiddels is er een alumninetwerk opgezet zodat afgestudeerden als rolmodel kunnen dienen en de groei van het project kunnen ondersteunen. Managers van de hotels die afgestudeerden hebben aangenomen melden dat ze erg tevreden zijn met de kwaliteit van training, sociale vaardigheden en flexibiliteit van hun nieuwe medewerkers.

Een meisje in een wit t-shirt en met een rode bril praat met haar klasgenoot, die met haar rug naar de camera staat.

Een opleiding geeft Yoismerlyn de mogelijkheid haar dromen waar te maken

De achttienjarige Yoismerlyn uit de Dominicaanse Republiek droomt ervan om dokter te worden. Maar een medische opleiding kost tijd en geld, en de familie van Yoismerlyn kan haar hier niet in ondersteunen. De TUI Academy biedt Yoismerlyn een kans op een veilige, vaste baan in de toerismesector, waardoor ze de levensvaardigheden en financiële zekerheid heeft om haar droom waar te maken!

Ontdek het verhaal van Yoismerlyn

 

Lees hier meer over onze samenwerking met de TUI Care Foundation
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.