De Nationale Postcode Loterij
Plan International en de Nationale Postcode Loterij. Samen voor een betere toekomst voor meisjes.
De Nationale Postcode Loterij
De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.
Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 148 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,3 miljard euro aan mens en natuur geschonken. Plan International en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.
De Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). Het format van de Postcode Loterij is ook actief in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen. De Goede Doelen Loterijen samen met de loterijen in deze landen zijn de derde grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. www.postcodeloterij.nl
Goed Geld Gala 2021
De uitreiking van de jaarlijkse bijdrage aan de goede doelen van de Postcode Loterij vindt elk jaar plaats tijdens het feestelijke Goed Geld Gala. Als gevolg van de coronapandemie ontving Plan International dit jaar de cheque op kantoor. Namens de deelnemers van de Postcode Loterij kregen we het prachtige bedrag van 3.150.000 euro. We zijn hier ontzettend blij mee! Met dit bedrag kunnen we projecten uitvoeren die een bijdrage leveren aan betere leefomstandigheden voor kinderen, waarbij we speciale aandacht hebben voor de rechten en kansen voor meisjes.
Deze projecten zijn mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij:
Talents Unlimited
Dankzij de extra bijdrage van de Postcode Loterij in 2019 kan Plan International samen met de Jordaanse organisatie JOHUD en partner Aflatoun Syrische jongeren in Jordanië een kansrijke toekomst bieden. Het project Talents Unlimited biedt 3.000 zeer kwetsbare Syrische meiden en jongens de kans om in twee jaar tijd een erkend diploma te halen.
Deze jongeren hebben in Jordanië te maken (gehad) met kinderarbeid, uithuwelijking en opsluiting in huis. Ze zijn gevlucht voor de oorlog in eigen land en hun toekomst staat op het spel. Van de meisjes is een derde al voor haar vijftiende uitgehuwelijkt. Dat is desastreus voor hun ontwikkeling. 96 procent van de getrouwde meisjes gaan niet meer terug naar school of aan het werk.
Zonder scholing en uitzicht op een fatsoenlijke baan dreigen deze jongeren een verloren generatie te worden. Met het project Talents Unlimited krijgen zij de kans om in twee jaar tijd een erkend diploma te halen. Daarmee kunnen ze verder studeren, een baan vinden of een eigen onderneming starten. Zo werken zij aan een toekomstperspectief en de kans om hun leven weer op de rails te krijgen.
Een bloedserieuze zaak
In 2014 kreeg Plan International van de Postcode Loterij een extra bijdrage van ruim 2 miljoen euro voor het project ‘Een bloedserieuze zaak‘. In Uganda gaat bijna een derde van de meisjes niet naar school als ze ongesteld zijn. Ze hebben geen goed maandverband en op school zijn geen sanitaire voorzieningen. Ze missen iedere maand een week lang lessen en raken daardoor zover achter dat ze stoppen met school. Dit heeft gevolgen voor hun latere kansen op werk en een inkomen. Met steun van de Postcode Loterij heeft Plan International een succesvol project uitgevoerd om dit probleem aan te pakken in de Ugandese regio’s Lira en Kamuli. Het project werd in december 2020 met succes afgerond en vormde een blauwdruk voor nieuwe projecten in landen met een soortgelijke problematiek.
Enkele resultaten:
- Na afloop van het project zag 90 procent van de meisjes menstruatie niet meer als iets waarover niet gesproken mag worden. Dat is 25 procent meer dan aan het begin van het project.
- Na het project is de schooluitval van meisjes tijdens hun menstruatie drastisch verminderd: 94,6 procent van de meisjes gaan naar school tijdens hun menstruatie ten opzichte van 56 procent bij aanvang van het project.
- Er zijn 66 meisjes- en vrouwvriendelijke toiletten gebouwd en 24 waterputten op scholen hersteld om ervoor te zorgen dat er schoon water is om te drinken en om handen te wassen.
La League
Wereldwijd trouwen elk jaar twaalf miljoen meisjes voor hun 18e verjaardag en ieder jaar bevallen 16 miljoen meisjes voor ze 19 jaar oud zijn. In Latijns-Amerika zien meisjes trouwen vaak als de enige manier om aan de armoede en het geweld thuis te ontsnappen. Helaas blijkt vaak dat dit hun ontwikkeling juist remt, waardoor de kansen om aan de situatie te ontsnappen alleen maar kleiner worden. Met het project La League – Champions of change bestrijdt Plan International samen met de Johan Cruyff Foundation en Women Win tienerzwangerschappen en kindhuwelijken in Nicaragua en Brazilië. Door meisjesvoetbal te combineren met workshops over genderongelijkheid, meisjesrechten, seksuele voorlichting en kennis over het eigen lichaam zijn meisjes beter in staat om te bepalen of, wanneer en met wie zij trouwen en kinderen krijgen.
Meedoen
Door mee te doen met de Postcode Loterij steun je Plan International en 103 andere goede doelen. De helft van jouw inleg komt ten goede aan organisaties die zich inzetten op het gebied van mens en natuur.