De Nationale Postcode Loterij

Plan Nederland en de Nationale Postcode Loterij. Samen voor een betere toekomst voor meisjes.

nationale postcode loterij

Plan Nederland en de Nationale Postcode Loterij

Sinds 1998 is Plan Nederland partner van de Postcode Loterij. Plan ontvangt jaarlijks een bijdrage van € 3,15 miljoen. Met deze bijdrage zorgt Plan voor duurzame ontwikkeling en betere levensomstandigheden en toekomstkansen voor meisjes én jongens in ontwikkelingslanden.

De Nationale Postcode Loterij

De Postcode Loterij steunt goede doelen die zich inzetten voor een rechtvaardige en groene wereld. De Postcode Loterij werft fondsen voor 112 goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk door het organiseren van een loterij. Maar liefst 50 procent van de opbrengst van de Postcode Loterij is bestemd voor het goede doel. Dankzij de ruim 2,9 miljoen deelnemers kon de Postcode Loterij in 2018 een bedrag van € 357 miljoen verdelen onder bijna 112 organisaties op het gebied van mens en natuur. Sinds de oprichting heeft de loterij al meer dan € 5 miljard geschonken aan goede doelen die zich inzetten voor een betere wereld.

Nationale Postcode Loterij Goed Geld Gala
Fotocredits: Roy Beusker Fotografie

Goed Geld Gala 2018

Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam ontving Plan Nederland als één van de beneficianten het prachtige bedrag van € 3.150.000 namens de deelnemers van de Postcode Loterij. Met deze bijdrage kan Plan projecten uitvoeren die een bijdrage leveren aan betere leefomstandigheden en toekomstkansen van kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes.

“We zijn ongelooflijk blij met deze bijdrage”, aldus Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland. “Dankzij de Postcode Loterij kunnen we nóg meer doen voor meisjes en jonge vrouwen in ontwikkelingslanden. Zo kunnen we bijvoorbeeld tienerzwangerschappen en kindhuwelijken voorkomen in Nicaragua en Brazilië. Door meisjesvoetbal te combineren met workshops over genderongelijkheid, seksuele rechten en kennis over het eigen lichaam, kunnen meisjes beter zelf bepalen of, wanneer en met wie zij trouwen en kinderen krijgen. Ook kunnen we met steun van Postcode Loterij kinderhandel in de landendriehoek Bangladesh, India en Nepal tegen gaan doormiddel van een grensoverschrijdend alarmeringssysteem. Dit zijn nog maar twee voorbeelden van de meer dan zeventig projecten waaraan de Postcode Loterij bijdraagt. Wij danken alle deelnemers van de Postcode Loterij hartelijk voor hun bijdrage!”

Voorbeelden van projecten mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij:

Een bloedserieuze zaak

In 2014 kreeg Plan Nederland een extra bijdrage van ruim € 2 miljoen voor het project ‘Een bloedserieuze zaak‘. In Uganda gaat bijna een derde van de meisjes niet naar school als ze ongesteld zijn. Ze hebben geen goed maandverband en op school zijn geen sanitaire voorzieningen. Ze missen iedere maand een week school en raken daardoor zo ver achter dat ze helemaal van school gaan. Dit heeft gevolgen voor hun latere kansen op werk en een onafhankelijk inkomen. Met steun van de Postcode Loterij gaat Plan dit probleem aanpakken in de Ugandese regio’s Lira en Kamuli.
Lees meer over dit project

Missing Child Alert

Dankzij de extra bijdrage van de Postcode Loterij in 2011 kon Plan een baanbrekend project uitvoeren tegen kinderhandel in de landendriehoek Bangladesh, India en Nepal.

In ontwikkelingslanden is de handel in kinderen een groot en verschrikkelijk probleem. Alleen al in India verdwijnen jaarlijks tussen de 300.000 en 600.000 kinderen: verkocht aan een bordeel, te werk gesteld in sweatshops en fabrieken of vermoord voor hun organen. Plan wil dat kinderhandel stopt en wil met steun van Postcode Loterij een grensoverschrijdend alarmeringssysteem ontwikkelen. Plan ambassadeur Daphne Bunskoek bezocht voor het Postcode Loterij programma Kanjers van Goud in oktober 2012 het project in Nepal.
Lees meer over dit project

Schaatsen voor Water

Plan Nederland organiseert elk jaar de landelijke scholierenactie Schaatsen voor Water. Duizenden Nederlandse schoolkinderen gaan voor deze actie de ijsbaan op voor veilig drinkwater voor hun leeftijdsgenootjes in Afrika. Zij laten zich daarbij per geschaatst rondje sponsoren door familie en vrienden. In de aanloop naar de actie leren ouders en hun kinderen over drinkwaterproblematiek, wereldwijd en in Afrika. De Postcode Loterij financiert onder meer het ontwikkelen van lesmateriaal.
In 2017 bracht de actie ruim € 230.000 op voor kinderen en hun familie in Ethiopië. De opbrengst gaat naar water en sanitatieprojecten op basisscholen in Ethiopië. Eerdere edities van het evenement maakten water en sanitatie projecten mogelijk in Zambia, Malawi en Uganda.
Lees meer over Schaatsen voor Water

Meedoen

Door mee te doen met de Postcode Loterij steun je Plan Nederland en 111 andere goede doelen. De helft van jouw inleg komt ten goede aan organisaties die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.