Talenten van jonge vrouwen op de vlucht komen tot bloei in Amsterdam Museum

  • 26 mei 2023

In het Amsterdam Museum is een bijzondere tentoonstelling van start gegaan. Blooming in a ring of fire vertelt het verhaal van vijf vrouwen uit Syrië, Bosnië en  Oekraïne, die gedwongen werden hun land te ontvluchten. Allemaal op hun eigen manier proberen ze een leven op te bouwen en hun dromen na te jagen. Drie van hen maakten onderdeel uit van het Talents Unlimited-programma van Plan International, waarin gevluchte Syrische jongeren in Jordanië hun talenten kunnen ontwikkelen om te werken aan een nieuwe toekomst.

Virtual Reality-kunstenaar Abner Preis en filmmaker Zoë D’Amaro volgden twee jaar lang tien Syrische jongeren in het programma Talents Unlimited van Plan International. Deze jongeren moesten hun land ontvluchten en proberen nu een nieuw bestaan op te bouwen in buurland Jordanië. Door de coronapandemie was reizen echter niet mogelijk en dus moesten de jongeren zelf hun verhaal vastleggen. Ze kregen van Preis en D’Amaro online les over hoe ze dat via storytelling en video konden doen. Daarmee is de productie misschien wel net zo bijzonder als het eindresultaat, want alle jongeren werden maker én hoofdrolspeler in hun eigen film. Hun verhalen en beelden gebruikte Preis voor een indrukwekkend virtual reality-kunstwerk.

Blooming in a ring of fire in het Amsterdam Museum. Foto: Maximus Legger, Amsterdam Museum

Te zien in het Amsterdam Museum

In het Amsterdam Museum kunnen bezoekers met een VR-bril bijna letterlijk rondlopen in het verhaal van deze vrouwen, die met hun talent en moed het leven weer proberen op te pakken.

Bij de opening van de tentoonstelling sprak Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International in Nederland, over hoe bijzonder deze productie is: “Dit werk laat aan de ene kant de harde realiteit zien, maar is ook een kleurrijk wonder vol hoop en verzet.” Ook benadrukt ze de kracht van de vrouwen en meisjes: “Ik wil de deelnemers bedanken die tegen alle verwachtingen in creativiteit en veerkracht hebben laten zien. Zoals de titel van de tentoonstelling passend zegt, zij zijn ‘blooming in a ring of fire’. Ik maak een diepe buiging voor hen en wens ze alle goeds voor de toekomst.”

Talents Unlimited

Met het project Talents Unlimited, dat mede mogelijk is gemaakt door een extra trekking van de Nationale Postcode Loterij, heeft Plan International in Jordanië meer dan tienduizend uit Syrië gevluchte kinderen en jongeren ondersteund door hen terug naar school te brengen en ze de kans te geven een erkend diploma te halen. Of door ze te begeleiden bij het ontwikkelen van hun talenten, zodat ze een nieuw leven op kunnen bouwen.

Blooming in a ring of fire is tot en met mei 2025 te zien het Amsterdam Museum.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.