Grote zorgen om kinderen en families in Turkije en Syrië

  • 7 februari 2023

Op maandag 6 januari hebben in het zuidoosten van Turkije en noordwesten van Syrië verwoestende aardbevingen plaatsgevonden. We maken ons grote zorgen om de kinderen, met name meisjes, en hun families in de getroffen gebieden.

Kinderlevens staan op hun kop

Plan International maakt zich grote zorgen over de tol die deze crisis zal eisen van kinderen, met name meisjes, en hun families. Unni Krishnan, directeur Noodhulp bij Plan International: “In de nasleep van aardbevingen hebben kinderen de meeste steun nodig. Hun levens staan op zijn kop en ze hebben bescherming, veiligheid en routine nodig.”

“Onze ervaring leert dat kinderen, vrouwen en de armste gezinnen vaak het hardst worden getroffen bij een ramp zoals een aardbeving. Vrouwen en meisjes in het rampgebied lopen in het bijzonder risico op uitbuiting en misbruik. De bescherming en veiligheid van kinderen, met name meisjes, moet prioriteit hebben.”

Psychosociale impact van rampen

“We maken ons ook zorgen over de psychosociale impact op kinderen. De kinderen hebben twee catastrofale aardbevingen meegemaakt. Veel kinderen zijn bang en bezorgd door de doden, gewonden en het puin dat ze hebben gezien. Daarbij komt een constante angst voor naschokken. Hun levens zijn voor altijd veranderd.”

Meervoudige crisis in Syrië

De bevolking van Syrië kampt met crisis op crisis, van de hevige conflicten, het instorten van de economie, een cholera-uitbraak tot de ijskoude winterse omstandigheden. Veel mensen waren al ontheemd en hebben beperkte toegang tot gezondheidszorg. De aardbevingen komen voor hen als een extra zware klap.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.