Zo kwam de Girls Rights Watch in 2017 in actie

De Girls Rights Watch is een enthousiaste groep van 17 jongeren tussen de 18 en 26 jaar, die indirect invloed uitoefenen op Nederlandse beleidsmakers en bij relevante ministeries en bij Nederlandse parlementariërs. Ook onderhoudt de Girls Rights Watch contacten met Nederlandse politieke jongerenorganisaties, de jongerenvertegenwoordigers van de Verenigde Naties en UNESCO. De jongerenlobbyisten doen dit door middel van onderzoek, publieke lobby acties, het creëren van media-aandacht en het organiseren van events en netwerkbijeenkomsten.

Zo kwam de Girls Rights Watch in 2017 in actie

Ook in het afgelopen jaar vroegen de enthousiaste jongerenlobbyisten van de Girls Rights Watch (GRW) aandacht voor het belang van meisjesrechten. GRW’er Scarlett Karoleva kijkt terug op een vruchtbaar jaar.

“Het afgelopen jaar hebben we flink van ons laten horen. Dat onze strijd voor gelijke rechten voor meisjes en jongens nog niet is gestreden, blijkt ook wel uit verschillende praktijken die zich in ons eigen land voordoen. In november verzorgden we een Powerwalk bij Accenture. Een van de vrouwelijke deelnemers vertelde dat haar man promotie kreeg puur om het feit dat zij meer verdiende. Haar man kreeg geen promotie vanwege zijn prestaties, maar omdat zijn baas het niet vond kunnen dat zijn vrouw meer verdiende dan hij. Dit is te ridicuul voor woorden, maar geeft duidelijk aan dat ook in Nederland de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen geen ver-van-ons-bed show is.”

Een betere wereld voor alle jongeren

“De focus van de Girls Rights Watch ligt bij de kansen voor en rechten van meisjes en jonge vrouwen in lage en middeninkomenslanden. Daarom begonnen we 2017 met een manifest. Samen met een aantal politieke jongerenorganisaties luidden we de noodklok. Het doel hiervan was om Kamerleden erop te wijzen dat het tijd is om het budget voor ontwikkelingssamenwerking te verhogen naar 0.7% van het BNP. Dit is nodig om de wereld welvarender en duurzamer te maken. Niet alleen voor ons, maar voor alle jongeren! Het overhandigen van het manifest werd met een knipoog gedaan. De aanwezige jongerenlobbyisten droegen nummers van Sustainable Development Goals (SDG’s) op hun shirt. Kamerleden kregen de vraag ’waar sta ik voor?’. Dit bleek een mooie ingang om ook later hierover gesprekken te voeren. We zijn er ongelofelijk trots op dat wij dit samen met alle politieke jongerenorganisaties hebben kunnen organiseren. Want uiteindelijk staan we samen sterk.”

Well behaved women never made history

Power!

“Daarnaast hebben we het afgelopen jaar verschillende keren workshops gegeven aan zowel mannen als vrouwen, jong en oud. Deze zogeheten ’PowerWalk’ en ‘PowerSit’ hebben als doel om bewustzijn te creëren over hoe het is om een achtergestelde positie te hebben in een ontwikkelingsland en dat dit ook nog verschilt per land.”

Wereldmeisjesdag

“Op 11 oktober was het wederom Wereldmeisjesdag. Deze belangrijke dag voor de rechten van meisjes werd op de beurs ingeluid met een klap op de gong door een van onze GRW’ers. Een beter startsein voor de mooiste dag van het jaar had er niet kunnen zijn. De rest van de dag stond voor de GRW in het teken van de girl take overs. Voor een dag werd het werk van Tweede Kamerleden Kirsten van den Hul en Isabelle Diks overgenomen door GRW’ers. De girl take overs staan symbool voor de macht en het vermogen van meisjes om de wereld te veranderen en zijn een herinnering aan regeringen hoe de potentie van miljoenen meisjes wereldwijd wordt ontkend!”

Unlock the power of girls

“Ook hebben vijf leden van de GRW in het kader van Wereldmeisjesdag een ludieke actie opgezet. Het rapport van Plan International ‘Unlock the power of girls now. Why gender equality is the social and political issue of our time’ werd overhandigd aan de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij deden dit terwijl zij met handboeien waren geboeid. De meiden droegen maskers van powervrouwen. Het idee achter deze actie was dat ieder meisje de volgende Michelle Obama, Thatcher, Merkel of Malala kan zijn! Door het symbolisch ’unlocken’ van de handboeien riepen we de commissie op om ervoor te zorgen dat meisjes meer toegang hebben tot onderwijs.”

Nacht van de VN“Tijdens de Nacht van de VN hebben we voor het eerst de Bingo ‘trip down equality lane’ georganiseerd. Dit nieuwe concept bleek een groot succes en we kijken er naar uit om dit aankomend jaar vaker te organiseren.”

Wat er gaat komen

Ook in 2018 gaan we weer hard aan de slag met onze lobby. Ook staan er weer ludieke acties op de agenda.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.