Meisjes de baas bij Accenture, Tweede Kamer en DLA Piper

  • 11 oktober 2017

Vandaag op Wereldmeisjesdag namen meisjes wereldwijd de macht over. Zeshonderd meisjes in zestig landen kregen voor één dag een belangrijke maatschappelijke of politieke positie. De girl take overs staan symbool voor de macht en het vermogen van meisjes om de wereld te veranderen en zijn een herinnering aan regeringen hoe de potentie van miljoenen meisjes wereldwijd ontkend worden.

Op uitnodiging van Akzo Nobel mocht de 22-jarige Dunya van Plan Nederland’s Girls Rights Watch vanmorgen om 9.00 uur de beursgong luiden. Dit was het startsein van de Nederlandse girl take overs op Wereldmeisjesdag 2017.

Deborah neemt de functie over van Country Managing Director Manon van Beek van Accenture Nederland

Accenture Nederland

In Nederland was de Filipijnse Deborah even de baas van adviesbureau Accenture Nederland. Deborah overleefde orkaan Haiyan, volgde daarna met hulp van Plan en Accenture een beroepsopleiding en is nu de kostwinnaar van haar familie. Haar verhaal laat zien hoe belangrijk het is om te investeren in opleidingen voor meisjes. Deborah over de take over: “Taking the role of Country Managing Director Manon van Beek is an opportunity for me since I come from a poor family. I was able to share my story and my skills and everyone was impressed on how I succeed. I learnt today how to look forward. How to be successful and never give up on your dreams. I want to become a role model for my family, my daughter and all the girls in the world!

Leyla bij DLA Piper take over wereldmeisjesdag

DLA Piper

Bij juridisch dienstverlener DLA Piper in Parijs nam Leyla de functie over van Ӧzgür Kahale, Pro Bono Director Europe. Leyla: ”Het was super interessant en motiverend om het werk van Ӧzgür over te nemen. De dag begon met een discussie-sessie met een groep vrouwelijke werknemers. We spraken over de diversiteit binnen DLA Piper. Een aantal dames gaf aan hier thuis ook met hun dochters over te gaan praten! Later spraken Ӧzgür en ik over de focus binnen het pro bono beleid van DLA Piper, dat zich richt op het verbeteren van de positie van kinderen. DLA Piper geeft Plan Nederland gratis juridisch advies, waardoor Plan zich kan richten op het helpen van meisjes en jongens. Daarnaast lopen er vanuit DLA Piper zelf ook verschillende projecten waarbij ze zich inzetten voor kinderen. Een mooi moment van de dag was toen de (mannelijke) directeur van DLA Piper langs kwam. Hij had aanvankelijk niet eerder van Wereldmeisjesdag gehoord, maar was als snel helemaal overtuigd van het fundamentele doel van deze dag.”

Dewy en Anna tijdens Wereldmeisjesdag girl take over Tweede Kamer

Tweede Kamer

Ook politiek Den Haag stond in het teken van de take overs. Anna deed een dag lang het werk van Isabelle Diks van Groen Links. Anna: “Ik vond het een hele eer dat ik via de functie van Isabelle een bijdrage mocht leveren aan het seminar over water en zo een verband kon leggen met meisjes. Ook had ik een interessant gesprek met Achraf Bouali van D66 over Wereldmeisjesdag. Verder heb ik een artikel geschreven voor Isabelle, samen gevlogd en haar twitter bijgehouden. Het was een ontzettend inspirerende dag!”

Ook Kirsten van den Hul van de PvdA deed symbolisch afstand van haar functie. Dewy mocht deze overnemen: “Vandaag was echt een interessante dag! Ik heb in mijn rol als Tweede Kamerlid twee speciale procedures bijgewoond, geluncht in de ledenkamer en een vlog gemaakt samen met Kirsten. In deze vlog vroeg ze me om haar een concreet punt mee te geven voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in relatie tot SDG 5. Eerder die dag, tijdens de procedure over educatie, sprak ik met Alice Albright, de Chief Executive Officer van Global Partnership for Education. Ik ben het helemaal met haar eens dat wij jonge meiden geluk hebben dat we in Nederland zijn geboren en opgegroeid. En dat we de jongeren in ontwikkelingslanden die het verschil willen maken moeten steunen en helpen.”

Ludieke actie Binnenhof tijdens overhandigden Plan rapport ‘Unlock the power of girls now

Unlock the Power of Girls now

Gisteren was er op het Binnenhof al een ludieke actie in het kader van de girl take overs. Vijf meiden van de Girls Rights Watch overhandigden het Plan-rapport ‘Unlock the power of girls now. Why gender equality is the social and political issue of our time’ aan de Tweede Kamer. Zij deden dit terwijl zij met handboeien waren geboeid. De Kamerleden kregen de kans om hen te ’unlocken’. De meiden droegen maskers van succesvolle vrouwen. Vrouwen die hun positie hebben bereikt door het doorbreken van de ketens van structurele barrières die vrouwen dagelijks beperken. Het laatste Girls Rights Watch-lid dat werd losgemaakt droeg een masker zonder gezicht. Zij staat symbool voor een meisje dat haar opties kan ontdekken nu ze is bevrijd.

Internationale Girl Take Overs

In het kader van Wereldmeisjesdag werd in Canada premier Justin Trudeau overgenomen door een meisje en ook Frans Timmermans van de Europese Unie, de burgemeester van Parijs, het hoofd van de politie in Uganda en de minister van Financiën van Duitsland stonden hun functie een dag af aan een meisje. Met de take overs wordt aandacht gevraagd voor de vele meisjes en vrouwen wereldwijd die zijn uitgesloten van macht en invloed. Slechts tien van de 152 verkozen staatshoofden en minder dan 4 procent van de CEO’s van de vijfhonderd meest vooraanstaande bedrijven ter wereld is vrouw.

Lees met welke acties Plan Nederland aandacht heeft gevraagd voor de rechten voor meisjes wereldwijd.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.