“Ik wil een leider worden”

Zelfvertrouwen en leiderschapskwaliteiten. Als je het Fatoumata een aantal jaar geleden had gevraagd, dan zou ze zichzelf deze eigenschappen niet toedichten. Nu spreekt ze met overtuiging en ondersteunt ze jongeren in haar gemeenschap.

De 17-jarige Fatoumata is een van de meisjes en jonge vrouwen in Mali die opstaan voor hun rechten en pleiten voor verandering. Niet alleen in hun eigen omgeving, maar ook landelijk. Met ondersteuning van Plan International heeft Fatoumata gewerkt aan haar zelfvertrouwen. Ze heeft nu de leiderschapskwaliteiten om een voorbeeld te zijn voor haar leeftijdsgenoten. “Ik vind het belangrijk om iets te kunnen doen, om te praten met meisjes over problemen waar ze tegenaan lopen”, zegt Fatoumata. Ze wil haar vaardigheden inzetten om het verschil te maken voor meisjes: “Ik wil een leider in mijn gemeenschap worden.”

Fatoumata tijdens een bijeenkomst op haar oude basisschool

Meer inspraak

Het She Leads-programma dat wordt geleid door Plan International ondersteunt meisjes die opkomen voor hun rechten. Meisjes die verandering willen in hun land en andere meisjes en jonge vrouwen activeren om ook op te staan. Voor betere rechten, meer inspraak en eerlijkere kansen.

Meiden tussen de 16 en 24 jaar, uit verschillende delen van Mali, kregen onlangs een training om hun activisme naar een hoger niveau te tillen. Zij kunnen die kennis weer overbrengen aan andere meisjes in hun gemeenschap. Door jonge vrouwen uit verschillende gebieden bij elkaar te brengen, ontstaat er bovendien een veilige omgeving waar ze zich uit kunnen spreken.

Ook Fatoumata nam deel aan de trainingen: “Onze groep bestaat uit twintig jonge vrouwen. Sinds we gestart zijn in 2021 hebben we al aan verschillende trainingen meegedaan, om onze kennis over kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en seksueel overdraagbare aandoeningen te vergroten. Persoonlijk heb daarnaast geleerd om voor mezelf op te komen en met meer zelfvertrouwen te spreken voor een groep mensen.”

Bergen overwinnen

Nog even over de situatie in Mali, een van de armste landen ter wereld. In het spanningsveld van armoede, conflicten en politieke instabiliteit worden meisjes en jonge vrouwen op allerlei manieren gediscrimineerd. Ze worden politiek en economisch buitengesloten en hebben te maken met geweld, specifiek gericht op vrouwen. Meisjes en jonge vrouwen moeten bergen overwinnen om dezelfde kansen te krijgen die voor jongens vaak vanzelfsprekend zijn.

Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen

Fatoumata spreekt met meisjes over hun rechten.

Eindelijk mogen vrouwen meepraten

De burgemeester van het dorp waar Fatoumata woont, vertelt dat vrouwen bijna nooit deelnamen aan bijeenkomsten in de gemeenschap. Ze konden zich daardoor niet uitspreken over de problemen waar ze mee te maken hebben. Gelukkig verandert dat nu, mede dankzij het She Leads-programma: “Meisjes voelen zich nu zekerder in vergaderingen met leiders. Ze hebben een actieplan opgesteld om de rechten voor meisjes en vrouwen te verbeteren en sommige delen van het plan zijn nu opgenomen in het ontwikkelingsprogramma voor de gemeenschap.” Hij vertelt dat meisjes en jonge vrouwen nu bijvoorbeeld meer aanspraak maken op landbouwgrond bij het dorp, zodat ze zelf een inkomen kunnen genereren.

De inzet van de meisjes en jonge vrouwen binnen She Leads-programma begint dus zijn vruchten af te werpen. Niet in alleen in het dorp van Fatoumata, maar ook in heel veel andere dorpen in de regio spelen vrouwen een steeds belangrijkere rol. Ze nemen deel aan bijeenkomsten waar beslissingen worden genomen en brengen onderwerpen in die voorheen niet besproken werden. Niet alleen over betere rechten voor meisjes en vrouwen, maar bijvoorbeeld ook over hun veiligheid. De waardevolle inbreng van deze krachtige jonge vrouwen zorgt ervoor dat het leven van meisjes in de gemeenschappen beter wordt. Dat ze dezelfde rechten als jongens hebben en dat onveilige situaties worden aangepakt.

Het werk is nog niet klaar

Wat Fatoumata betreft zit het werk er nog niet op. Ze wil meisjes in haar gemeenschap blijven ondersteunen. Ze ziet dat met name tieners nog tegen veel problemen aanlopen. “Ik wil een vereniging oprichten om hen te ondersteunen. Met als doel dat ze een betere relatie hebben met hun ouders en daardoor ook beter weten hoe zich moeten uiten.” Fatoumata blijft zich inzetten, voor een betere gemeenschap. Een gemeenschap waarvan ze misschien zelf later de leider is.

Wil jij ook dat meer meisjes hun plek claimen?

Steun onze projecten

Kom in actie

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.