Financieel beleid

Financieel beleid en controle op bestedingen

Plan besteedt 87 procent van de inkomsten aan de doelstelling. Van elke euro die bij Plan binnenkomt, is 87 cent besteed aan:

  • het opstarten, uitvoeren en begeleiden van de projecten in ontwikkelingslanden
  • draagvlakversterking en voorlichting
  • bewustwording in Nederland

Plan besteedt tien procent aan fondsenwerving, acties van derden en het verkrijgen van subsidies. De overige drie procent worden besteed aan beheer, administratie en uitvoeringskosten.

Strenge controle op de bestedingen

Iedere euro telt, dus Plan controleert streng hoe het geld wordt besteed. In gedetailleerde procedures is elke stap van de besteding van fondsen vastgelegd. De interne accountantsdienst van Plan International controleert jaarlijks de uitgaven in het veld en rapporteert deze aan het internationale bestuur. Daarnaast worden het jaarverslag en specifieke verantwoordingsverslagen van Plan in Nederland (zoals het Verslag MFP) ieder jaar gecontroleerd door externe accountants van PwC.

Bijdragen van alle kindsponsors

De bijdragen van alle kindsponsors worden via het internationale kantoor van Plan verzameld, beheerd en verdeeld over de 50 ontwikkelingslanden waar Plan werkt. Plan geeft geen geld rechtstreeks aan kinderen of hun familie. De bijdragen gaan naar gemeenschapsprojecten in de directe leefomgeving van de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan inentingsprogramma’s, verbetering van de kwaliteit van het onderwijs of aan het aanleggen van watersystemen. Van deze verbeteringen profiteren de gesponsorde kinderen, maar ook alle andere kinderen in de gemeenschap.

Overheidssubsidie en bijdragen uit het bedrijfsleven

Behalve de bijdragen van particuliere sponsors ontvangt Plan in Nederland ook subsidie van de overheid en bijdragen uit het bedrijfsleven. Deze fondsen worden in overleg met de overheid en de bedrijven besteed.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.