Zes redenen waarom je nog niet aan Giro555 hebt gegeven…

  • 13 maart 2017

…en waarom dat toch een stuk zinvoller is dan je misschien zou denken.

Giro555 hongersnood

Reden 1: Als deze hongersnood voorbij is, dan is er zo weer ergens anders hongersnood

Sommige mensen spreken van een bodemloze put. Maar hoewel bijna een miljard mensen in de wereld nog steeds honger lijden, is dit aantal de afgelopen vijftien jaar gehalveerd! We spreken zelden van een hongersnood. In de afgelopen vijftien jaar zijn er over de hele wereld slechts twee hongersnoden uitgeroepen.
De situatie in Zuid-Sudan is nu zo slecht dat er officieel sprake is van een hongersnood. Dit dreigt op korte termijn ook te gebeuren in Nigeria, Somalië en Jemen. Door de verwachte aanhoudende droogte en de daardoor mislukte oogsten, zullen miljoenen mensen sterven van de honger. Het is dus geen bodemloze put, maar een lege put. Samen kunnen wij de mensen helpen totdat de regen weer komt.

Reden 2: Het geld wordt niet goed besteed

Giro555 is opgezet om samen de krachten te bundelen en zo effectief mogelijk geld te werven voor een ernstige ramp. We maken minimale kosten voor de wervingscampagne zelf. Veel wordt gratis gedaan door de betrokken partijen. Minimaal 90% van de opbrengsten wordt gebruikt voor noodhulp, met name voor voedsel, medische hulp en schoon drinkwater.
De elf organisaties achter Giro555 voldoen aan strenge eisen. Zij rapporteren aan Giro555 over de noodhulp die ze verlenen met het geld dat ze hebben ontvangen. In het actieoverzicht vind je rapportages waarin je precies kunt zien hoe het geld is besteed en hoeveel mensen er zijn geholpen.

Giro555 hongersnood

Reden 3: Ik kan nu wel geld voor voedsel geven, maar de oorzaak wordt niet aangepakt

Als mensen in nood zijn, moeten we ze helpen. Vandaar dat we noodhulp bieden. Maar het is inderdaad ook belangrijk om inwoners van kwetsbare gebieden voor te bereiden op nieuwe crises, zodat er bij zulke extreme omstandigheden minder slachtoffers vallen. Dat doen we onder andere door mee te werken aan economische ontwikkeling en verbetering van de landbouw. Bijvoorbeeld door het verstrekken van zaden die beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Met jouw donatie helpen we dus de mensen die nu in levensgevaar verkeren, maar werken we ook aan een structurele oplossing.

Reden 4: Ik heb zelf geen geld

We snappen heel goed dat het niet voor iedereen mogelijk is om een bepaald bedrag te missen. Mocht je je toch financieel in willen zetten, dan kun je er ook voor kiezen om zelf een kleine actie op te zetten om zo geld bij elkaar te verzamelen. Je kunt bijvoorbeeld taarten bakken en die verkopen aan je vrienden en familie, een (sportieve) uitdaging aangaan en je hiervoor laten sponsoren of in plaats van een cadeautje een donatie vragen op je verjaardagsfeestje. Je actie kun je aanmelden op de ‘Kom in actie’-pagina’ van Giro555. Naast donaties zijn we ook ontzettend blij als je ons steunt door berichten op sociale media en de website te delen met je achterban.

Giro555 hongersnood

Reden 5: De regeringen zijn corrupt dus het geld verdwijnt in hun zakken

Het is helaas de realiteit dat hulporganisaties worden geconfronteerd met corruptie. We doen er uiteraard alles aan om dat te voorkomen. Zo worden de donaties via lokale kantoren van Plan (of de andere organisaties) besteed aan projecten en gaat het geld niet direct naar de overheid. Ook is het helaas in het verleden voorgekomen dat voedsel en andere hulpgoederen misbruikt werden door strijdende partijen in conflictgebieden. Maar als dit gebeurt kunnen we niet de slachtoffers, voor wie die hulp bedoeld is, straffen door hen verder te negeren. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht. Miljoenen mensen weten niet of ze morgen nog te eten hebben. In een aantal gebieden is officieel een hongersnood uitgeroepen. Niet helpen is geen optie.

Reden 6: Ik stuur liever een voedselpakket dan dat ik geld doneer

We snappen dat je dat wil, maar dat kan helaas niet. Het inzamelen en vervoeren van goederen is duur en de ingezamelde goederen sluiten niet altijd aan op de lokale behoeften. Wij kopen zoveel mogelijk lokaal in. Zo sluiten we goed aan op de behoefte van de mensen daar en stimuleren we de lokale economie en besparen op transportkosten. Een mooi voorbeeld is de Plumpy’Nut. Dit is een pindapasta vol levensreddende voedingsstoffen die veel ondervoede kinderen krijgen. Deze pasta wordt vooral geproduceerd in landen waar ondervoeding veel voorkomt. Met deze pindapasta helpen we dus niet alleen de kinderen, maar ook de economie van deze kwetsbare landen.

Wil je een donatie doen? Dan kan via het donatieformulier.

Giro555 hongersnood

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.