Sudan: noodhulp voor kinderen op de vlucht

  • 17 mei 2023

De levens van miljoenen kinderen en hun families zijn sinds het begin van de gevechten in Sudan in gevaar. Plan International verleent noodhulp aan kinderen op de vlucht en aan families die nog niet hebben kunnen ontsnappen aan het conflict.

Sinds de gevechten in Sudan in april uitbraken, staat de gezondheidszorg op instorten en groeien de voedseltekorten met de dag. Hoewel het door aanhoudend geweld moeilijk is om families te bereiken, verleent Plan International inmiddels noodhulp.

Voedsel, water en maandverband

Duizenden kinderen en ouders zijn in het land op de vlucht geslagen met alles wat ze in een rugzak kunnen dragen. Waar de veiligheidssituatie het toelaat, voorziet Plan International gezinnen van schoon (drink)water, voedsel en hygiëneproducten, zoals zeep en maandverband.

Widaa Mohamed, programmamanager bij Plan International in Sudan, benadrukt hoe lastig het is om hulp te verlenen: “Banken zijn niet operationeel, dus we kunnen kwetsbare families nog niet financieel ondersteunen en door het tekort aan benzine is het lastig om te reizen. We schalen onze hulpverlening op wanneer dit kan.”

Families ontvluchten het geweld per truck – Foto: ©Plan International

Gezinnen gescheiden aan de grens

Inmiddels zijn honderdduizenden Sudanezen de grenzen naar Zuid-Sudan, Egypte en Tsjaad overgestoken. Sommigen families zijn dagenlang te voet onderweg, vaak in de brandende zon, om zichzelf in veiligheid te brengen.

Onderweg nemen de risico’s op uitbuiting en mensenhandel toe, benadrukt Francis Oppong, programmadirecteur van Plan International in Zuid-Sudan: “Van de Sudanezen die de grens oversteken, bestaat het merendeel uit kinderen en vrouwen. We horen alarmerende berichten over kinderen die tijdens transporten van hun ouders gescheiden worden.”

We horen alarmerende berichten over kinderen die tijdens transporten van hun ouders gescheiden worden.

In buurland Tsjaad zijn al 20.000 Sudanezen aangekomen, zegt Christine Karumba, directeur bij Plan International in Tsjaad: “Zij komen terecht in een van de vele vluchtelingenkampen langs de grens. We weten hoe kwetsbaar meisjes en vrouwen zijn in zulke situaties. We focussen ons daarom op hun bescherming.”

Een moeder op de vlucht met haar kind – Foto: ©ANP

Psychosociale steun

Miljoenen kinderen zijn getuige van gewapend geweld en moeten hun thuis ontvluchten. Die verschrikkingen eisen een zware tol van hun mentale gezondheid. Plan International bereidt psychosociale therapie voor en zet opvanglocaties op voor kinderen wanneer de veiligheidssituatie dit toelaat, met speciale aandacht voor de behoeften van meisjes en jonge vrouwen.

Duizenden kinderen in Sudan zijn op de vlucht

Steun kinderen die alles moeten achterlaten

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.