Campagne tegen meisjeshandel in Nepal!

Elk uur wordt in Nepal een meisje verkocht. Dat zijn meer dan 8.000 meisjes per jaar die met geweld worden meegenomen of gelokt onder valse voorwendselen. Zij worden verkocht en gedwongen te werken in een bordeel, als huisslaaf of in een kledingfabriek, met levensverwoestende gevolgen. Om meisjeshandel in Nepal te stoppen is Plan in de zomer van 2018 een petitie gestart. In totaal tekenden 46.013 mensen uit Nederland, Engeland, Spanje en Australië omdat zij vinden dat dit geweld tegen meisjes moet stoppen!

Bekijk de campagnevideo

De handtekeningen zijn aangeboden

Op 31 juli overhandigden de Plan jongerenactivisten Sarita en Sabina de handtekeningen aan hun burgemeester. Ze vroegen hem daarmee om hulp bij het stoppen van meisjeshandel in hun provincie. En met succes: de burgemeester gaf aan bereid te zijn om in actie te komen!

De burgemeester gaat een grote bewustwordingscampagne opzetten in zijn provincie. Met workshops in scholen, radiospotjes en straattheater leren meisjes over de risico’s van mensenhandel en wat ze kunnen doen om zichzelf ertegen te beschermen. De burgemeester heeft hiervoor geld vrijgemaakt en hij beloofde dat hij de campagne samen met Plan verder uit wil werken. “Deze campagne is onderdeel van een groter plan om het probleem van meisjeshandel aan te pakken. Dit moet de verantwoordelijkheid zijn van volwassenen. Het is niet aan de meisjes om zichzelf te beschermen”, aldus de burgemeester.

“Maar de strijd is nog niet voorbij”, vertellen Sarita en Sabina. “Dit is nog maar het begin. Na het opzetten van de bewustwordingscampagne met de burgemeester, trekken de jongerenactivisten verder naar andere regio’s en vervolgens richting de nationale regering. Uiteindelijk moeten alle meisjes in Nepal veilig zijn.”

Daarom komen we nu in actie

Nepal zit middenin een politieke omwenteling. De macht verschuift van de nationale naar de lokale politiek. Terwijl de regering worstelt, hebben mensenhandelaren vrij spel. Politici moeten nu in actie komen om meisjes te beschermen.

De jongerenactivisten Sarita en Sabina en andere jonge Nepalezen willen dat de handel in meisjes stopt. Zij hebben bij hun burgemeester geëist om in actie te komen tegen de uitbuiting van meisjes. En 46.013 petitietekenaars staan achter ze!

Oorzaken van meisjeshandel

In Nepal staan meisjes laag op de sociale ladder. Ze hebben minder kans op werk en geweld tegen vrouwen is nog steeds breed geaccepteerd. Dit maakt ze extra kwetsbaar voor uitbuiting. Ze leven in armoede, gaan niet naar school en er is geen werk. Ook hebben ze nauwelijks toegang tot betrouwbare informatie. Daardoor hebben ze geen idee van de gevaren van mensenhandel. Veel meisjes trappen in de mooie praatjes van mensenhandelaren. Ze denken dat ze een beter leven krijgen, voor zichzelf én hun families.

Lees meer over de oorzaken van kinderhandel

Gevolgen van meisjeshandel

Veel meisjes wacht een ellendig bestaan als ze zijn verhandeld. Ze krijgen te maken met zowel psychische als lichamelijke klachten. Mochten ze bevrijd worden, dan kunnen de meisjes vaak nergens terecht. Door hun lage positie in de maatschappij, is het voor meisjes moeilijk om hulp te krijgen als ze zijn ontsnapt. Hun stem wordt genegeerd en meisjes die zijn verkracht en misbruikt krijgen een stigma.

Petitie Nepal tegen meisjeshandel
De jonge activisten Sarita en Sabina komen in actie tegen meisjeshandel in Nepal.

Petitie

Met de petitie roepen jongerenactivisten Sarita en Sabina hun burgemeester op om in actie te komen tegen meisjeshandel. Door onder meer bewustwordingscampagnes te starten, zodat alle meisjes, hun families en hun gemeenschappen bekend worden met de risico’s van meisjeshandel en zijn ze minder kwetsbaar voor manipulatie of uitbuiting.

De macht verschuift van de centrale regering naar lokaal niveau. Voor het eerst zijn er verkozen burgemeesters die de macht hebben om lokale wetgeving te ontwikkelen en actieplannen te maken. Zij kunnen het verschil te maken.

Na deze stap kunnen de jongerenactivisten hun campagnes breder trekken. Zelfs tot aan de nationale regering. Het einddoel: lokale en landelijke wetten die meisjes beschermen tegen mensenhandel, plus goede hulpverlening voor de slachtoffers.

Plan strijdt tegen meisjeshandel. Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Dit doet Plan

Om meisjeshandel in Nepal tegen te gaan heeft Plan het programma Action Against Child Trafficking (AACT). Hierbij betrekken wij jongeren in de strijd tegen meisjeshandel. De jongerenactivisten volgen trainingen om meisjeshandel te signaleren. Ook lobbyen ze bij lokale overheden om zo verandering teweeg te brengen.

Geef meisjes een toekomst

Bescherm ze tegen geweld!

Doneer eenmalig 5 euro

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.