Sponsors op reis: Honduras

  • 22 mei 2017

“Toen we als padrinos de Holanda werden aangekondigd, voelden we ons opgelaten”

Hoe het is om de bruiloft van je ex-sponsorkind te vieren

“Mijn man Pieter en ik hadden samen al vier kinderen uit onze eerdere huwelijken. Toch wilden we ook nog graag een kind van ons samen. Daarom greep Pieter mijn verjaardag in april 1997 aan om een kind te sponsoren. Dat werd Brenda Yamileth Mendoza uit Honduras. Ondertussen is Brenda 25 jaar oud. Afgelopen december trouwde ze met Samuel en wij waren erbij!” Karin Peeters en haar man Pieter van der Laar delen hun verhaal over deze bijzondere reis graag met het Girls first magazine.

Sponsorreis Honduras“In 2001 gingen we voor de eerste keer naar Honduras. We wilden kennismaken met Brenda en zeker weten of alles klopte. En dat was zo. De medewerkers van Plan Honduras brachten ons naar haar huis. Brenda woonde met haar ouders en haar drie zussen en drie broers in San Cristobal, een bergdorpje bij de grens met Nicaragua. Haar vader hield een geit, een paar koeien en wat kippen. Brenda ging naar het schooltje in het dorp. Ze woonden in een eenvoudig hutje met een lemen vloer, wat plastic stoelen, een hangmat en onze foto’s aan de muur. Meer was er niet..”

Wie is die jongen op de foto?

In 2008 bezochten we haar weer. Brenda was ondertussen achttien geworden, maar na afloop van onze steun via Plan Nederland hielden we contact. Eerst via de e-mail en later via Facebook. Op een dag zag ik Brenda met een man op haar Facebookpagina staan. Het bleek haar vriend Samuel met wie ze toen al een paar jaar verkering had. Maar ze had het niet aan de grote klok gehangen voordat ze zeker was van haar gevoelens. Nu ze zouden trouwen, mocht iedereen het weten. Pieter riep gelijk: “Ik ga d’r heen!” Ik vond het een verre reis. Bovendien verwachtten mijn zoon en zijn vrouw in december een tweeling. Dus ik twijfelde. Uiteindelijk besloten we samen te gaan. Wij smeden een plan met Brenda’s zus Kenia en vertelden tegen Brenda zelf dat we het te duur en te ver vonden.”

Sponsorreis HondurasVerrassing!

“De vrijdagavond voor Brenda’s trouwerij kwamen haar broers, zussen en moeder als verrassing bij elkaar in een restaurant. Wij hadden ons verstopt en toen Brenda en Samuel aankwamen en van de eerste verrassing waren bekomen, kwamen ook Pieter en ik tevoorschijn. Het was zo’n emotioneel moment: we moesten alle drie huilen.
Op zondagavond om zes uur was in een grote hal de officiële huwelijksvoltrekking door een priester en een ambtenaar van de burgerlijke stand. We werden aangekondigd als de padrinos de Holanda, de peetouders uit Nederland. Toen voelden we ons wel een beetje opgelaten. We mochten een koord met twee lussen om de hoofden van het bruidspaar slaan. Het is een symbool van verbondenheid.”

De toekomst

“We konden duidelijk zien dat de situatie van Brenda’s familie door de steun van Plan in al die jaren is verbeterd, al woont haar moeder nog steeds in hetzelfde eenvoudige hutje. Brenda’s vader, een wijze en enorm geïnteresseerde man, is twee jaar geleden aan prostaatkanker overleden. Hij was het er helemaal mee eens dat Brenda eerst ging studeren en werken en pas later zelf kinderen zou krijgen. Al hun zeven kinderen hebben een baan, ook de meisjes. Brenda werkt bij een bekend warenhuis en haar man Samuel bij een bank in de hoofdstad Tegucigalpa. Ze vertelde ons dat ze nog een marketingstudie gaat doen. Ik vermoed dat er wel een kans is dat we de volgende keer elkaar in Nederland zullen zien.” Zo te horen zijn Karin en Pieter ervan overtuigd dan ‘hun kind’ er wel komt.

Karin en Pieter bieden sinds 2005 hulp in Sri Lanka en Honduras met hun eigen stichting Pikaspon. Hierbij werken ze ook geregeld samen met Plan, zoals afgelopen december in Honduras.

 
 
 
 
 

Red levens!

Stel je voor dat er geen IC is, geen voorlichting, geen zeep, geen water. De gevolgen van het coronavirus zullen voor veel families en kinderen desastreus zijn. Help mee om verspreiding tegen te gaan.

Waterfilter webshop cadeau
Doneer eenmalig!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.