Solea (23) overhandigt Wereldmeisjesdagrapport aan ministerie en Kamerleden

  • 11 oktober 2022

Op Wereldmeisjesdag, 11 oktober, vraagt Plan International extra aandacht voor de rechten en kansen van meisjes en jonge vrouwen wereldwijd. Op deze tiende editie van Wereldmeisjesdag overhandigt de 23-jarige Ugandese jongerenactivist Solea het rapport Equal Power Now aan Kamerleden in Den Haag.

“Niemand vraagt een man waarom hij de politiek in wil, maar meisjes en jonge vrouwen wereldwijd krijgen die vraag dagelijks. De 29.000 meisjes en jonge vrouwen uit het onderzoek Equal Power Now willen stuk voor stuk politiek actief zijn, maar worden hierin belemmerd omdat ze vrouw zijn”, zegt activiste Solea tegen de aanwezige Kamerleden Jorien Wuite (D66), Alexander Hammelburg (D66), Jan Klink (VVD), Jasper van Dijk (SP) en Suzanne Kröger (GroenLinks).

Van links naar rechts; Jorien Wuite (D66), Garance Reus-Deelder (Plan International), Alexander Hammelburg (D66), Suzanne Kröger (GroenLinks), Juliët Barasa (Plan International), Solea (Plan International), Jasper van Dijk (SP) en Jan Klink (VVD). Fotograaf: Bart Koopman.

Equal Power Now

Met haar wereldwijde onderzoek Equal Power Now toont Plan International aan dat meisjes en jonge vrouwen wereldwijd zich buitengesloten voelen van de politiek, zich niet herkennen in hun politiek leiders en de thema’s die hen aangaan niet op de agenda terugzien. Ook remt intimidatie en geweld richting vrouwelijke politici en activisten hen in hun ambities.

De aanwezige leden van de Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking kregen na een vlammend betoog van Solea het rapport overhandigd. Naar haar oproep tot betekenisvolle jongerenparticipatie en ondersteuning van feministische en door jonge vrouwen geleide organisaties werd aandachtig geluisterd, waarna Jorien Wuite als voorzitter van de commissie het rapport officieel aannam. De Kamerleden namen ruim de tijd om na te praten met Solea, onder meer over het gebrek aan veiligheid voor meisjes en jonge vrouwen die zich uitspreken of een leiderschapsrol willen pakken.

Activiste Solea spreekt Kamerleden toe over betekenisvolle jongerenparticipatie. Fotografie: Bart Koopman.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Eerder die ochtend ontmoette de Ugandese jongerenactivist al Pascalle Grotenhuis, ambassadeur vrouwenrechten en gendergelijkheid, en Laura Bas, jongerenambassadeur. Met deze delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken sprak Solea over meisjes en jonge vrouwen in leiderschapsposities, in Uganda en wereldwijd. Zij onderschreven Solea’s oproep om jongerenparticipatie te integreren in ambassadeprogramma’s en jonge vrouwen actief te betrekken bij beleid. Equal Power Now!

Lees ook: Plan International ondersteunt jonge vrouwen in hun leiderschapsambities
Pascalle Grotenhuis, Solea en Laura Bas bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Fotograaf: Bart Koopman.
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.