Ronald en Demi de Boer onder de indruk van voetbalmeiden Brazilië

  • 30 maart 2017

Ex-profvoetballer Ronald de Boer (46) reist samen met zijn dochter Demi (21) naar de stad Codó in het arme noordoosten van Brazilië. Ze zijn hier voor La League: een initiatief van Plan om in samenwerking met haar partners zoveel mogelijk meisjes in Nederland én ontwikkelingslanden te laten voetballen, met ondersteuning van hun vaders.

La League

“Ik heb het gevoel dat kinderen hier aan hun lot worden overgelaten”, zegt Ronald. “Ouders hebben nauwelijks toezicht op hun kinderen die op straat hangen en zich vervelen. Ik denk dat het met armoede te maken heeft. De ouders zijn druk met voldoende eten op tafel krijgen. Voor echt opvoeden hebben ouders hier nauwelijks tijd.” Bij het voetbalproject van trainer Chaguinha viel het hem op dat er weinig volwassenen langs de kant stonden om hun dochters aan te moedigen. “Ik zag een heleboel kinderen, maar geen ouders. In Nederland staat er altijd wel een enthousiaste vader of moeder langs de lijn. Dat is belangrijk, dan voelt een kind zich gezien.”

Demi en haar vader Ronald spreken in Codó met verschillende tienermoeders en hun vaders. Tienenzwangerschappen zijn een groot maatschappelijk probleem in deze regio, dat Plan wil bestrijden met voetbalprojecten en voorlichting. “Al die vaders zeiden dat ze dit niet hadden gewild voor hun dochter. Waarom heb je dan niet vooraf met haar gepraat, vraag ik me dan af”, zegt Demi kritisch. “Door voetbal krijg je meer interactie tussen vaders en dochters, waardoor dit soort moeilijke onderwerpen misschien makkelijker te bespreken zijn.” Het meeste indruk op Demi maakt het 17-jarige meisje Andressa, moeder van de 1,5 jaar oude Deivid. “De vader van haar zoontje is vermoord door een jeugdbende”, vertelt Demi. “Ik zie verdriet maar ook kracht, Andressa zit vol leven. Ze wil nog studeren en het liefst profvoetbalster worden. Ze heeft iets speciaals. Ik hoop echt dat het haar gaat lukken.”

La League

In Codó zette Plan in de afgelopen jaren al meerdere projecten op voor meisjesvoetbal. Maar deze keer worden bewust de vaders van de meisjes erbij betrokken, omdat de meiden met steun van hun vaders ver kunnen komen, zowel op als naast het veld. “Ik denk niet dat veel meisjes hier zo hecht met hun vaders zijn als ik ben met mijn vader, maar met de goedkeuring van hun vader zullen de meisjes zich sterker voelen”, zegt Demi. “Als je iets samen doet waar je gemakkelijk over kunt praten, zoals voetbal, dan praat je misschien ook gemakkelijker over andere zaken. En dit is de manier om tienerzwangerschappen te voorkomen.”

Ronald is onder de indruk van de voetballende meisjes in het Braziliaanse binnenland. “We reden langs een zanderig voetbalveldje en ook daar zag ik weer heel veel meiden spelen. Fantastisch om te zien! Alsof al die meiden elkaar aansteken, zo van: daar wil ik ook bij horen. Ik denk dat er echt iets te bereiken valt met voetbal in combinatie met voorlichting. Die meiden moeten van de straat af, zich niet vervelen.” Ook Ronald ziet de meerwaarde van de vaders erbij betrekken: “Een dochter kijkt toch altijd een beetje op tegen haar vader. De dochter voelt zich zelfverzekerder door een vader die haar stimuleert. En die vader wordt trots, want hij ziet hoe zijn dochter groeit. Dat is een win-winsituatie, denk ik.”

La League

“Maar papa zei vroeger altijd dat voetbal niet voor meisjes is”, plaagt Demi haar vader. Ronald moet toegeven dat hij daarin veranderd is: “Vroeger dacht ik: er zijn genoeg andere sporten. Maar voetbal wordt steeds populairder onder meiden. Het is belangrijk dat ze bewegen, wat voor sport maakt niet uit. Als ze voetbal te gek vinden, moeten we dat stimuleren. Volgens Ronald lopen er hier veelbelovende talenten rond. “Er was een jong meisje met lang rood haar, Hélida, die heeft in voetbaljargon ‘zachte voetjes’. Dat betekent dat ze absolute controle heeft over de bal. Daar zit echt potentie in. Die meiden die ik heb gezien doen niet onder voor de meiden bij Ajax. Maar ze hoeven natuurlijk niet allemaal prof te worden. Ze leren door voetbal in een team te werken, om te gaan met winst en verlies. Allerlei facetten die ze ook in de rest van hun leven sterker in hun schoenen laten staan.”

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.