Plan International roept G7 op tot actie tegen extreme honger

  • 22 juni 2022

Plan International roept G7-landen op tot onmiddellijk ingrijpen in wereldwijde voedselcrisis

Terwijl wereldleiders zich voorbereiden op de G7-top in Duitsland van eind juni, dreigt een ongekende voedselcrisis. Plan International roept de G7-landen op tot onmiddellijke actie om nú levens te redden.

In een open brief vraagt Plan International de lidstaten om onmiddellijk 21,5 miljard dollar bij te dragen. Die middelen zijn nodig om de bijna 49 miljoen mensen te bereiken die balanceren op de rand van hongersnood en de weerbaarheid op te bouwen van nog eens 137 miljoen mensen. Het is cruciaal dat de fondsen direct beschikbaar, flexibel en ongeoormerkt zijn.

Meisjes staan altijd achteraan in de rij

De 13-jarige Faisa komt uit Somalië. Het land kampt met de ergste droogte in 40 jaar. In verschillende delen vrezen mensen al voor hongersnood. In de zoektocht naar voedsel werd Faisa gedwongen haar huis te ontvluchten. Nu leeft ze in een kamp voor mensen die ontheemd zijn.

Voedseltekorten hebben voor meisjes en jonge vrouwen de grootste gevolgen. Als er te weinig eten is, zijn zij vaak als laatst aan de beurt. Faisa: “Ik kook en eet als laatste. Als er niet genoeg te eten is, eet ik niet. Ik moet dan wachten op de volgende maaltijd, als ik geluk heb.”

Faisa, 13, werd door voedselschaarste gedwongen haar huis te ontvluchten

Faisa is een van de naar schatting 193 miljoen mensen uit 53 verschillende landen die ondervoed dreigen te raken. Somalië, Ethiopië, Noord-Nigeria, Sudan, Zuid-Sudan, Haïti, Burkina Faso, Niger en Kenia behoren tot de landen met de meest nijpende hongercrises.

Deze ongekende, wereldwijde voedselschaarste vraagt om snelle en internationale actie. Door een opeenstapeling van crises – waaronder het conflict in Oekraïne, de klimaatcrisis en economische nasleep van COVID-19 – kunnen vijf miljoen kinderen acuut ondervoed raken of zelfs overlijden.

Lees ook: Ik kan mijn kinderen geen voedzame maaltijd geven

Dit vragen wij de G7

Honger treft meisjes, jongens, vrouwen en mannen verschillend. Deze voedselcrisis is niet genderneutraal, dus onze reactie moet dat ook niet zijn. Plan International vraagt de G7 het volgende:

  1. Draag onmiddellijk 21,5 miljard dollar bij om de bijna 49 miljoen mensen te bereiken die balanceren op de rand van hongersnood en de weerbaarheid op te bouwen van nog eens 137 miljoen mensen.
  2. Kom de in 2021 gemaakte overspraken na over het voorkomen van hongersnood en zorg dat financiering gender-, leeftijds- en handicapsensitief is.
  3. Handel tijdig en met een no regret-aanpak om levens te redden, zoals overeengekomen door de G7.
  4. Pak het gebruik van uithongering als oorlogsmethode aan.
  5. Steun overheden in gender-responsieve en onvoorwaardelijke bescherming en inkomenssteun voor de meest kwetsbare groepen.
  6. Zorg dat G7-leiders ter verantwoording geroepen kunnen worden, door transparant te communiceren over de voortgang en toezegging van financiering.

Dit doet Plan International

Plan International werkt in landen waar acute hongersnood dreigt en schaalt haar noodhulp op. We delen levensreddend voedsel en water uit aan de families in nood. Aan kleine kinderen die ernstig ondervoed zijn en moeders die zwanger zijn of borstvoeding geven, delen we speciale pasta rijk aan voedingsstoffen uit. Bovendien geven we geld en tegoedbonnen aan families, zodat zij zelf eerste levensbehoeften zoals voedsel, zeep en medicijnen kunnen kopen. Maar we hebben dringend meer middelen nodig, zodat we meer kinderen, meisjes en hun families kunnen bereiken.

Laatste kans

Deze noodsituatie is geen verrassing. Sterker nog, we weten al achttien maanden van dreigende voedseltekorten. Daarom maakten de G7-leiders in 2021 afspraken om hongersnood tegen te gaan. Een jaar later is – ondanks alle beloften –  nog niet aan alle afspraken voldaan.

De aankomende G7-top biedt een kans om de wereldwijde hongercrisis aan te pakken. We kunnen het ons niet veroorloven om nóg een kans te missen.

Samen komen we in actie tegen hongersnood

Doe jij mee?

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.