Petitie tegen kindhuwelijken in Malawi

Jonge mensen in Malawi staan op het punt om een einde te maken aan kindhuwelijken. Steun jij hen ook?

kindhuwelijken in malawi
Bij Plan Nederland strijden we elke dag voor een wereld waarin meisjes en jonge vrouwen dezelfde kansen krijgen en dezelfde ambities kunnen koesteren als hun broers. En een groep jongerenlobbyisten in Malawi is nu ook in actie gekomen tegen kindhuwelijken.

De groep jongerenlobbyisten heeft bijgedragen aan het wetsvoorstel dat huwelijken voor jongeren jonger dan 18 jaar verbiedt. Maar deze wet wordt ondermijnd door de grondwet van het land, die een artikel bevat (sectie 22, subsectie 7) dat jongeren toestaat om op 16-jarige leeftijd te trouwen, als ze toestemming van hun ouders hebben.

Conferentie

De lobbyisten hebben op 12 augustus een conferentie georganiseerd, waar ze de gelegenheid krijgen om met beleidsmakers te werken en steun te verzamelen voor een grondwetswijziging. Steun uit alle delen van de wereld voor de actievoerders vergroot hun kans op succes. Tijdens de conferentie presenteert Plan deze petitie om de jonge campagnevoerders te laten zien dat ze niet alleen staan.

“Beleidsmakers in Malawi zullen zien dat de hele wereld ons steunt en zullen ons serieus nemen” – Yamikani, Jongerenlobbyist.

Plan gelooft dat jonge mensen de machtigste pleiters voor verandering zijn. Deze actiegroep heeft enorme vooruitgang geboekt in het verbieden van kindhuwelijken. Met jouw hulp kunnen zorgen dat het definitief wordt verboden.
Laat je stem horen. Sta met Memory en Yamikani op tegen kindhuwelijken in Malawi.

Kindhuwelijken in Malawi

Kindhuwelijken maken een goede toekomst voor meisjes onmogelijk: ze kunnen hun schoolopleiding niet afmaken, lopen grotere kans om te worden mishandeld en hun gezondheid komt ernstig in gevaar door een zwangerschap op jonge leeftijd. De helft van de jonge vrouwen in Malawi is als jong kind getrouwd: 50% van de vrouwen tussen 20 – 24 jaar trouwden toen ze 18 jaar oud waren en 12% van de vrouwen tussen de 20 – 24 jaar trouwden toen ze nog maar 15 jaar oud waren. Het land staat op de negende plaats van landen met het hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld.

“Een kindhuwelijk verwoest het leven van een jong meisje. Ze gaat niet meer naar school, heeft geen zeggenschap meer over haar eigen lichaam of een zwangerschap en is levenslang afhankelijk van haar man,” zegt Memory. Zij weet maar al te wat de gevolgen zijn, want haar eigen zusje moest trouwen toen ze op 11-jarige leeftijd zwanger werd.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.