Orange The World 2023: sta op tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

  • 24 november 2023

Wereldwijd staan we tijdens Orange the World op tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Van 25 november tot en met 10 december 2023 zijn de 16 Dagen van Actie, waarin we op allerlei manieren aandacht vragen voor geweld tegen vrouwen. Plan International is als voorvechter van meisjesrechten verbonden aan Orange the World als officiële partner.

Veilig, overal en altijd. Dat is dit jaar het thema van Orange the World. Want geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op heel veel plekken, bij het uitgaan, op het werk, online, in het openbaar vervoer en ga zo maar door. Seksuele intimidatie en geweld zijn aan de orde van de dag. Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken gehad met seksueel en/of fysiek geweld (WHO, 2021). Ook in Nederland is seksueel geweld en intimidatie een groot probleem. Uit onderzoek van Plan International blijkt dat meer dan 80 procent van de Nederlandse meisjes ongewenst seksueel gedrag heeft ervaren in de openbare ruimte.

Oranje gebouwen

In het hele land zullen gedurende de Orange the World-periode prominente gebouwen in steden en dorpen oranje worden uitgelicht. Overal in het land zijn exposities, evenementen en lezingen om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Plan International laat op social media en op andere manieren zestien dagen lang van zich horen, om de urgentie van het probleem aan te kaarten.

Gebouwen in Haarlem zijn oranje verlicht (foto: Ron Moelijker)

Orange the World begint op 25 november, de Internationale Dag Tegen Geweld Tegen Vrouwen, en loopt tot 10 december, Internationale Mensenrechtendag. Maar ook buiten deze 16 Dagen van Actie vraagt Plan International wereldwijd aandacht voor geweld tegen vrouwen. In al onze programma’s staat de positie van meisjes en jonge vrouwen centraal en werken we aan gelijke rechten en kansen voor meisjes en jongens. In Nederland organiseren we jaarlijks het evenement De Nacht Tegen Seksueel Geweld, om aandacht te vragen voor seksueel geweld en straatintimidatie en geld op te halen voor projecten om de veiligheid en kansen van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren.

Wat kun jij doen?

In het hele land zijn evenementen en bijeenkomsten die je kunt bezoeken, kijk op orangetheworld.nl voor alle activiteiten. Of onderteken de #Medestander Pledge, om te laten weten dat ook jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Maar belangrijker nog, iedereen kan meehelpen om geweld tegen meisjes en vrouwen te voorkomen. Door niet weg te kijken als je iets ziet gebeuren, mensen aan te spreken op hun gedrag en je stem te laten horen. Spread the word. Want geweld tegen meisjes en vrouwen is niet normaal.

Veilig, overal en altijd

Teken de #Medestander Pledge

Word medestander
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.