Opbrengst scholierenactie geeft duizenden kinderen schoon water!

  • 17 oktober 2019

In november 2018 hebben in totaal 3.707 Nederlandse scholieren meegedaan aan de laatste editie van Schaatsen voor Water! Duizenden rondjes zijn geschaatst en in totaal werd ruim € 198.000 opgehaald voor schoon drinkwater en goede toiletten op scholen in Ethiopië. Een geweldig bedrag!

Door de opbrengst van de scholierenactie krijgen schoolkinderen in het district Bahir Dar Zuria, in de regio Amhara in Ethiopië, toegang tot schoon drinkwater en toiletten. Ook krijgen zij kennis over hygiene; iets dat van levensbelang kan zijn.

Plan werkt op zes scholen (Yigodi Primary School, Lata Primary School, Wonjita Primary School, Chenta Primary School, Tigeza Primary School en Wondata Primary School) aan toegang tot drinkwater en toiletten en aan het vergroten van de kennis over hygiene voor in totaal 6.452 leerlingen.

Leerlingen in Ethiopie leren over hygiëne en sanitatie

De volgende werkzaamheden en activiteiten zijn al uitgevoerd:

WASH Clubs

Er zijn op zes scholen WASH-clubs opgericht en kinderen getraind. Zij kregen informatie over het belang van handen wassen en leerden hoe ze de toiletten, waterpompen en kranen moeten gebruiken en onderhouden. Ook kregen zij les over gelijkheid tussen meisjes en jongens en sociale inclusiviteit (dat iedereen mag meedoen in de maatschappij). Meisjes en jongens leerden over wat er gebeurt in de pubertijd en over ongesteldheid. Meisjes leerden over Menstrual Hygiene Management (hygiëne tijdens de menstruatie) en jongens leerden dat ongesteldheid heel normaal is en dat zij meiden daar niet mee moeten pesten. Tenslotte leerden de deelnemers hoe ze zelf maandverband kunnen maken.

Lees alles over WASH (Water, Sanitatie en Hygiëne) en de projecten van Plan

Drinkwater

Op één school (Chenta Primary School) is de nieuwe drinkwatervoorziening al klaar. Op de andere scholen wordt hard gewerkt aan nieuwe waterpunten, die naar verwachting eind november 2019 klaar zijn. Op twee scholen zijn bijvoorbeeld al diepe gaten geboord waar straks met een handpomp water uit opgepompt kan worden.

Kinderen wassen handen in Ethiopie

Omkleedruimtes voor meisjes

Op twee scholen zijn al omkleedruimtes gebouwd voor meisjes die ongesteld zijn. Op de vier andere scholen worden deze momenteel nog gebouwd of opgeknapt. In deze ruimtes kunnen meisjes zich wassen, schoon maandverband gebruiken of even rusten. Het is vooral een veilige, rustige plek waar meiden zich even kunnen terugtrekken of waar ze rustig kunnen praten over ongesteld zijn. Daarnaast hebben vier scholen nu speciale producten voor meisjes die ongesteld zijn, zoals bedden (om even te kunnen rusten), maandverband, ondergoed, zeep, toilet papier, jerrycans en emmers.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Toiletten

Op vier scholen zijn de aparte toiletten voor meisjes en jongens al klaar. Op één school zijn ze nog bezig met de bouw. Er worden op iedere school lange wasbakken aangelegd waar een aantal kinderen tegelijk hun handen kunnen wassen.

Kindertekening handenwassen Ethiopie

Kennis over hygiëne

Door middel van muziek- en theatershows zijn 250 leerlingen en 487 ouders, leraren, gezondheidswerkers en lokale leiders bewust gemaakt van het belang van handen wassen, het gebruik maken van toiletten (in plaats van plassen en poepen in de bosjes rond school) en hygiëne tijdens de menstruatie.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.