Maandverband duurder in coronatijd

  • 28 mei 2020

Maandverband en andere sanitaire producten lijken tijdens de coronacrisis duurder te worden in een groot aantal landen in Afrika, Latijns Amerika en Azië. Ook is er een tekort aan deze producten. Dat blijkt uit een onderzoek genaamd ‘Periods in a Pandemic’ van Plan International.

Door het tekort en de prijsstijging worstelen meisjes en vrouwen wereldwijd met hun menstruatie tijdens de lockdowns. “Door de pandemie is het steeds moeilijker om aan maandverband te komen. Voorheen kregen we het nog wel eens op school uitgedeeld maar nu de scholen dicht zijn is dat ook gestopt”, vertelt Diana (21) uit Kenia.

Diana bij een uitdeelpunt voor maandverband.
Diana (21) bij een uitdeelpunt voor maandverband.

Menstrual Hygiene Day

Plan International vraagt elk jaar op 28 mei, Menstrual Hygiene Day, aandacht voor menstruatie en alles wat daarbij komt kijken. Wereldwijd heerst een groot taboe op ongesteldheid. Veel meisjes en jonge vrouwen gaan een week per maand niet naar school omdat ze zich schamen. Of omdat er een gebrek is aan menstruatieproducten en ze het niet kunnen betalen.

Lees ook: Geen maandverband door de coronacrisis

Geen menstruatieproducten

“In veel landen waar Plan International werkt, is de toegang tot sanitaire producten zoals maandverband en tampons altijd al een uitdaging, maar het coronavirus heeft dit verergerd. Veel grenzen zijn gesloten en voorraden raken op waardoor menstruatieproducten schaars raken en duurder worden”, vertelt Mascha Singeling, Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH) expert van Plan International.

Veel grenzen zijn gesloten en voorraden raken op waardoor menstruatieproducten schaars raken en duurder worden

Wat doet Plan International?

Wereldwijd worden maandelijks twee miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Op een willekeurige dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Plan International geeft tijdens de coronacrisis extra ondersteuning aan meisjes en vrouwen in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Zo deelt Plan op grote schaal hygiënekits uit met o.a. maandverband en zeep.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Ook zijn in een aantal landen programma’s gestart waarin herbruikbaar maandverband wordt gemaakt. Hierdoor kunnen meisjes en vrouwen makkelijker aan menstruatieproducten komen. Bovendien verdienen de vrouwen die het maandverband maken er geld mee, zodat ze hun kinderen naar school kunnen laten gaan.

Samen strijden we ook tijdens de coronacrisis voor bescherming van meisjes en vrouwen.

Help jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.