Kindbescherming, jongerenwerkgelegenheid en gelijkheid in toerisme

  • 1 oktober 2019

Toerisme is booming. Elk jaar neemt het aantal toeristen wereldwijd toe. Met een jaarlijkse omzet van meer dan € 740 miljard speelt de toerisme-industrie een grotere rol in de wereldeconomie dan ooit. Bovendien is het één van de belangrijkste werkgevers ter wereld. Maar deze enorme aantallen toeristen stellen de hospitality- en toerismesector ook voor grote uitdagingen. Gelukkig wordt samen, met (vaak) lokale partijen, gewerkt aan oplossingen.

Denk bijvoorbeeld aan de impact van toerisme op het verbruik van water en elektriciteit of de productie van afval (vooral plastic) en de verwerking daarvan. Maar ook wordt er samengewerkt met overheden, bedrijven en dierenwelzijnsorganisaties om een einde te maken aan de inzet van dieren als attractie. In die geest en met diezelfde collectieve aanpak wil Plan International samen met de toerisme- en hospitality-industrie in Nederland en op bestemmingen afspraken maken over het minimaliseren van een negatieve impact van toerisme op kinderen. En over het creëren van meer, betere en gelijke arbeidskansen voor jonge vrouwen in toerisme en hospitality.

Bescherm kinderen op toeristische bestemmingen

Plan International vraagt de hospitality- en toerismesector om de risico’s van toerisme op het welzijn van kinderen op vakantiebestemmingen in kaart te brengen. Zij kijken naar de rol die toerisme en hospitality onbedoeld kan hebben in het faciliteren van seksuele uitbuiting van kinderen. Deze risico’s moeten door de sector worden erkend, waarna er gepaste maatregelen kunnen worden ontwikkeld. Daarnaast zorgt Plan ervoor dat jonge vrouwen betere toegang krijgen tot werk in de toerismesector. Mét dezelfde rechten en carrièrekansen als mannen.

Lees hier meer over jongeren en werk

Samen naar oplossingen zoeken

Plan werkt sinds 2016 samen met allerlei partijen in de toerismesector: touroperators, hotelassociaties, het bedrijfsleven, hotelketens, lokale overheden, etc. Hierbij worden ervaringen meegenomen uit drie belangrijke internationale programma’s: de Girls Advocacy Alliance, Down to Zero en de TUI Academy.
Inmiddels zijn er samenwerkingen opgezet met touroperators, trekking agencies en hotels in Indonesië, de Dominicaanse Republiek en Nepal. Ook in Thailand en Colombia – aantrekkelijke bestemmingen voor veel toeristen – ambieert Plan om samen met spelers uit de gehele keten te werken aan kindbescherming en jongerenwerkgelegenheid. Denk daarbij aan een ketenanalyse, het geven van trainingen op het gebied van kindbescherming en gender, het organiseren van bewustwordingscampagnes (in Nederland en op bestemmingen), het opzetten van werkgelegenheidsprojecten, etc.

Creative Lab Indonesië

In Indonesië vindt op 1 en 2 oktober 2019 het eerste Creative Lab on Child Safe and Inclusive Tourism
plaats. Een tweedaags interactieve workshop waar de lokale reisbranche, overheid, ngo’s en jongeren in gesprek gaan over problemen binnen het toerisme op het gebied van de bescherming van kinderen, werkgelegenheid en vrouwenrechten. We gaan op zoek naar oplossingen die een win win situatie opleveren voor zowel de toerismeketen in Indonesië en reizigers aan de ene kant en kinderen en jonge vrouwen aan de andere kant.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Tourism Indonesia

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.