Hulporganisaties actief in Mozambique na orkaan Freddy

  • 2 mei 2023

In februari en maart van dit jaar werd Mozambique twee keer getroffen door orkaan Freddy. Harde windstoten van tot wel 213 kilometer per uur en heftige regenval richtten ernstige schade aan in de provincies Zambezia en Sofala en kostten honderden mensen het leven. Plan International, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Tearfund, Oxfam en CARE zijn gezamenlijk in actie gekomen en bieden noodhulp. Dit doen zij als onderdeel van de Dutch Relief Alliance (DRA). Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodhulp.

Meer dan 976.000 mensen werden getroffen door orkaan Freddy. Zij hebben dringend behoefte aan onderdak, schoon water en eten. De hulporganisaties werken samen met lokale partners in Zambezia en Sofala, provincies die zwaar getroffen zijn door de orkaan, om snel en efficiënt op de behoeften van de bevolking te kunnen inspelen. Bijvoorbeeld op het gebied van water, sanitatie en hygiëne, onderwijs, onderdak en voedselvoorziening.

Een veld in Mozambique is overstroomd als gevolg van cycloon Freddy. Op de voorgrond zie je gras, dan water en op de achtergrond huizen.
Orkaan Freddy en de overstromingen als gevolg daarvan hebben enorm veel schade aangericht in Mozambique – Foto: Mauro Manhiça/Plan International

Schoon water en voedselvoorziening

Door de orkaan zijn veel schoonwaterpunten en gezondheidsfaciliteiten verwoest. Mede hierdoor is ook de cholera-uitbraak in Mozambique verergerd. De hulporganisaties delen hygiënekits uit en werken aan de beschikbaarheid van schoon water. Ook zetten we actief in op de preventie van cholera en wordt door middel van trainingen bewustwording over het belang van goede hygiëne vergroot. Daarnaast heeft de wederopbouw van sanitaire voorzieningen en latrines prioriteit.

Naast water, sanitatie en hygiëne is ook het gebrek aan voedsel een groot probleem in Mozambique. Er zijn daarom programma’s opgezet om de inwoners van Zambezia en Sofala van eten te voorzien. Hiervoor worden voedselbonnen uitgedeeld, maar ook pakketten met zaden en landbouwgereedschap zodat men op de langere termijn weer zelf voor eten kan zorgen.

Lees meer over de Dutch Relief Alliance

Onderwijs en bescherming

Rampen zoals deze zorgen ervoor dat de ontwikkeling van kinderen ernstig onder druk kan komen te staan. Daarom maken we ons hard voor het voortzetten van het onderwijs. Er worden speciale onderwijskits uitgedeeld aan leraren en scholieren, zodat ze ook in deze noodsituatie lessen kunnen blijven volgen. Ook wordt er gewerkt aan de opbouw van een nieuw schoolgebouw.

De hulporganisaties zetten zich daarnaast ook in voor bescherming tegen (seksueel) geweld. In tijden van crisis neemt het risico op geweld toe, daarom worden er onder andere child friendly spaces opgezet om kinderen te beschermen. Ook kunnen ze hier terecht voor psychosociale steun om de gebeurtenissen te verwerken. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan geweld tegen meisjes en vrouwen, omdat zij meer risico lopen slachtoffer te worden van (seksueel) geweld.

Een groep van vijf mensen met blauwe Plan International shirts staat klaar om hygiënekits uit te delen.
Het noodhulpteam van Plan International deelt hygiënekits uit – Foto: Mauro Manhiça/Plan International

Meisjes in crises

Tijdens en na een ramp zijn meisjes en jonge vrouwen extra kwetsbaar. Omdat ze hun huis zijn kwijtgeraakt en geen veilige slaapplek hebben neemt het risico op (seksueel) geweld toe. Daarnaast betekent het gebrek aan schoon water dat vooral meisjes en vrouwen vaak langer moeten lopen naar bruikbare waterputten. Hierdoor kunnen ze vaak niet naar school en onderweg lopen ze meer risico op seksueel geweld. Ook kunnen meisjes zich tijdens hun menstruatie niet goed verschonen, waardoor ze risico lopen op infecties die levenslange gevolgen kunnen hebben. Plan International heeft in haar noodhulpprogramma’s daarom speciale aandacht voor meisjes en hun behoeften.

Over de Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance bestaat uit veertien Nederlandse hulporganisaties. Door samen te werken kan de Dutch Relief Alliance binnen 72 uur noodhulp bieden aan slachtoffers van crises wereldwijd. In samenwerking met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken streeft de Dutch Relief Alliance ernaar de impact van noodhulp te vergroten.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.