Hoe een meisje een vrouw wordt in Malawi

  • Jet Bastiani, adviseur Gender en Gezondheid Plan International
  • 16 september 2019

De hand die ze me schudt is ruw, hard en eeltig. Ze is een van de vijf vrouwelijke anankunwi’s die ik ontmoet in dit klaslokaal in Malawi. Anankunwi’s zijn de vrouwen die jonge meisjes tijdens een geheime ceremonie leren hoe ze een goede vrouw kunnen worden en hoe ze hun man seksueel kunnen bevredigen. Ten minste tot voor kort. Want gelukkig is dit inwijdingsritueel nu drastisch veranderd.

Van meisje naar vrouw

In Malawi gaan bijna alle meisjes in het TA Liwonde-district naar een initiatiekamp. Dit ritueel vindt altijd plaats op een geheime plek en markeert de overgangsfase van de kindertijd naar het volwassen leven. Wij zijn op projectbezoek om te kijken wat het Yes I Do-project hiertegen doet. De vijf vrouwen zijn naar het klaslokaal gekomen om te laten zien hoe de initiatierituelen voor meisjes eruit zagen voordat hier het project startte en welke boodschappen de meisjes meekregen.

Lees meer over initiatiekampen in Malawi in “Als je geen seks hebt word je lelijk, zeiden ze”

De vrouwen vertellen dat het ritueel voorheen twee tot drie maanden duurde. De meisjes mochten zich gedurende deze periode niet wassen. Aan het eind van de initiatie periode kwam dan een man ‘uitproberen’ bij het meisje of de anankunwi’s hun werk goed hadden gedaan…

Meiden in intitiatiekamp Malawi Yes I Do

Ik wurm me tussen de kleine schoolbank als de vrouwen tonen hoe de ceremonie eraan toeging. Ik zie hoe ze in een kring gaan staan. Terwijl een vrouw op de grond knielt en zich over een kunstpenis van klei buigt, dansen en zingen de andere vrouwen eromheen.

Wil je op de hoogte blijven onze strijd voor betere meisjesrechten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Drastisch veranderd

Na de demonstratie vertellen de vrouwen dat mede dankzij de lobby binnen het Yes I Do-project (dat zich inzet tegen kindhuwelijken en het voorkomen van tienerzwangerschappen) het initiatieritueel is ingekort tot enkele weken en nu tijdens de schoolvakantie wordt gehouden. De meisjes hoeven daardoor geen lessen te verzuimen. Ook de inhoud is drastisch veranderd. De seksuele voorlichting richt zich nu op het voorkomen van tienerzwangerschappen en kindhuwelijken en er is daarnaast veel aandacht voor het belang van een goede opleiding. De teksten van de liedjes zijn veranderd en brengen positieve boodschappen over meisjesrechten.

Tafeltje in klas Malawi

Als ik kijk naar de teksten die er op de schoolbank zijn gekrast, zie ik – naast de gebruikelijke namen – een paar sommen en de namen van alle planeten van ons zonnestelsel. Ik mijmer of hier normaal een meisje in de bank zit, die niet meer van die rare informatie krijgt en niet meer ritueel verkracht wordt. Maar die de kans heeft gekregen haar opleiding te voltooien en op kan komen voor zichzelf.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.