First Lady Mozambique bezoekt kantoor Plan Nederland

  • 18 mei 2017

Woensdagmiddag 17 mei werd Plan Nederland vereerd met hoog bezoek van de Mozambikaanse First lady Isaura Nyusi. De ontmoeting stond geheel in het teken van de thema’s kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.

First Lady Mozambique bezoekt kantoor Plan Nederland over kindhuwelijken en tienerzwangerschappen

Het bezoek van Isaura Nyusi aan Plan is onderdeel van een officieel bezoek van de Mozambikaanse President Nyusi aan Nederland. Vooraf had de First Lady aangegeven dat ze graag bij Plan wilde langskomen vanwege haar persoonlijke inzet op het thema kindhuwelijken in haar eigen land en de activiteiten die Plan uitvoert.

Kindhuwelijken

Mozambique heeft een van de hoogste percentages kindhuwelijken in de wereld. Bijna een op twee meisjes trouwt onder de 18 jaar en 14 procent is zelfs jonger dan 15 jaar. Onderliggende problemen als de ongelijke positie van mannen en vrouwen, armoede en gebrek aan toegang tot seksuele voorlichting en gezondheidsvoorzieningen (zoals voorbehoedsmiddelen) spelen hierbij een belangrijke rol. Ook zijn tienerzwangerschappen vaak de oorzaak van een kindhuwelijk.

First Lady Mozambique bezoekt kantoor Plan Nederland over kindhuwelijken en tienerzwangerschappen

Yes I Do-programma

In Mozambique werkt Plan nauw samen met lokale partnerorganisaties in het terugdringen van het aantal kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Deze samenwerking is onderdeel van de strategische Yes I Do-alliantie, waarin Plan met Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, Koninklijk Instituut voor de Tropen en Rutgers een vijfjarig programma uitvoert in zeven landen, in partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sociale beweging

Een van de belangrijkste pijlers van het Yes I Do-programma in Mozambique is bijdragen aan het veranderen van bestaande normen en waarden die meisjes in een ongelijke positie drukken en hun rechten ontnemen. Dat gebeurt o.a. door het opzetten van een sociale beweging, waarbij meisjes en jongens, maar ook traditionele en religieuze leiders en chiefs een centrale rol spelen als zogeheten Agents of Change. En door te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen betere toegang krijgen tot seksuele voorlichting, onderwijs en vakopleidingen.
Op deze manier wil Plan, samen met haar alliantiepartners, via het Yes I Do-programma de onderliggende oorzaken van kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in Mozambique structureel aanpakken.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.