De vader-dochter-campagne

Met deze campagne vestigt Plan Nederland de aandacht op de belangrijke rol van vaders bij de ontwikkelingskansen van hun dochters. De rol van de moeder is onverminderd belangrijk, maar de rol van de vader is vaak onderbelicht, in Nederland en ook in ontwikkelingslanden. Door deze rol en verantwoordelijkheid te benadrukken kan een nieuwe generatie dochters de mogelijkheid krijgen om hun eigen toekomst vorm te geven.

vader-dochter

Op www.dochters.org vind je een serie filmpjes en verhalen over Nederlandse vaders en hun dochters. We brengen hen in beeld om van dichtbij te laten zien hoe belangrijk de vaderrol is niet alleen in ons land maar ook in de rest van de wereld. We vragen Nederlandse vaders zich ook te bekommeren om al die andere dochters in de wereld, die net zo goed bescherming verdienen en dromen waar willen maken.

Ieder meisje is een dochter

Ieder meisje is een dochter

Dochters in ontwikkelingslanden krijgen vaak minder onderwijs en zorg dan zonen. Zij worden uitgehuwelijkt en mogen niet naar school, moeten aan het werk of mogen later juist niet werken, alleen maar omdat ze als meisje zijn geboren. We noemen dit genderongelijkheid. Dit is een wereld van verschil met dochters die in Nederland opgroeien.
Om hier verandering in te brengen is het belangrijk dat jongens en mannen meedoen, want zonder hen is het moeilijk om meisjes dezelfde kansen te geven als jongens. We doen een beroep op vaders om zich verantwoordelijk te voelen voor alle dochters, overal ter wereld.

Meisjes kunnen de wereld veranderen – met hulp van hun vaders

Ook in Nederland is het nog niet zo lang geleden dat vaders zich nauwelijks bemoeiden met de opvoeding van hun kinderen. Denk aan het tv-spotje van SIRE uit 1997: Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden?. En het is ook nog niet zo lang geleden dat Nederlandse vrouwen stopten met werken als ze een kind kregen. Ook in Nederland is de situatie nog niet ideaal, mannen hebben bij voorbeeld slechts twee tot vijf dagen vaderschapsverlof, maar er is in korte tijd veel veranderd. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat in gezinnen waar vaders zich verantwoordelijk voelen voor de zorg voor hun kinderen, minder huiselijke geweld voorkomt.
In de landen waar Plan werkt, betrekken we jongens en mannen zo veel mogelijk bij onze programma’s. Via scholen en maatschappelijke organisaties oefenen we druk uit bij de overheid om de wetgeving rondom de positie van meisjes te verbeteren, de wet te handhaven en de internationale verdragen na te leven. Op lokaal niveau mobiliseren we de gemeenschappen, dorpsoudsten, ouders en leerkrachten om meisjes te beschermen tegen schadelijke tradities zoals kindhuwelijken of meisjesbesnijdenis en te zorgen dat ze naar school gaan. We maken meisjes mondig en bewust van hun rechten via workshops en trainingen. En dat werpt zijn vruchten af.

De jongens van nu zijn de vaders van de toekomst

Door jongens en mannen deel uit te laten maken van deze activiteiten willen we bereiken dat er de komende jaren tienduizenden vaders zijn die hun dochters een betere toekomst bieden dan voorheen. Zo komen er elk jaar honderdduizenden meisjes bij die opgroeien als krachtige vrouwen. Vrouwen die de kans krijgen om hun eigen leven vorm te geven en hun kinderen een toekomst te bieden. Zo ontstaan er nieuwe generaties jonge vrouwen die het potentieel hebben om hun eigen omgeving en uiteindelijk de wereld te veranderen.

Overal waar Plan werkt, treffen we vaders die hun dochters koesteren en het beste voor hen willen, soms tegen de stroom in van cultuur en traditie.

 

Steun de meisjesprojecten van Plan

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.