Tienermoeder Mulenga droomt van school en buitenspelen

Mulenga* (14) uit Zambia wist niet dat je zwanger kon worden van seks. Nu is ze tienermoeder van een vijf weken oude baby en gaat ze niet meer naar school. “Ik droomde ervan om dokter te worden”.

Het is druk in Mulenga’s huisje in een afgelegen dorp in Zambia. De tienermoeder woont hier samen met haar dochtertje Felicity, haar ouders, de tweede vrouw van haar vader én tien broers en zussen. Haar leven is enorm veranderd sinds ze moeder werd. Vroeger voetbalde ze graag en deed ze waar ze zin in had. “Nu moet ik thuisblijven om voor mijn dochter te zorgen en heb ik geen tijd om te spelen.”

tienerzwangerschappen tienermoeder Zambia

Boos en verdrietig

Mulenga werd compleet overvallen door haar zwangerschap. “Ik wist niet hoe je zwanger kon worden. Dat soort dingen leerden we niet op school. Mijn moeder zag het aan me. Toen ik begreep dat ik een kind zou krijgen, was ik boos en verdrietig.” Haar vriendje weigerde verantwoordelijkheid te nemen voor de baby. Daarom leverde Mulenga’s vader haar af bij zijn familie. Ze mocht pas terugkomen als de familie 5000 kwacha (tweehonderd dollar) zou betalen. “Het duurde maanden voordat ze een derde van het bedrag hadden betaald. Al die tijd moest ik daar blijven.”

Ik vind het niet leuk om moeder te zijn, maar ik hou wel van mijn kind.

De bevalling

Ze was bang voor de bevalling. “Toen de zuster me vertelde wat er ging gebeuren, dacht ik dat ik doodging.” Samen met haar moeder ging ze op een ossenkar naar de kliniek. “De weeën deden enorm veel pijn, maar de bevalling ging gelukkig goed.” Mulenga had geen idee hoe ze voor haar baby moest zorgen. “Mijn moeder leerde me hoe het moest. Ze helpt me veel, ook als de baby ’s nachts huilt.” Het moederschap valt Mulenga zwaar. “Ik vind het niet leuk om moeder te zijn, maar ik hou wel van mijn kind. Ik maak me zorgen over haar toekomst. Wie zal spullen voor haar kopen, zoals zeep en kleren?”

tienerzwangerschappen tienermoeder Zambia

Mijn dochters toekomst

De tienermoeder is vastbesloten om haar dochter later naar school te sturen. “Een opleiding is goed voor haar toekomst. Ook zal ik haar waarschuwen dat ze niet met jongens uit moet gaan.”
Zelf mist ze haar school. “Ik vond school heerlijk. Mijn favoriete vak was wiskunde en ik wilde dokter worden.” Als de baby zes maanden oud is hoopt Mulenga weer naar school te kunnen. “Mijn moeder zal dan voor de baby zorgen.” Ze heeft haar toekomstdromen wel bijgesteld. “Ik wil verpleegster worden. Als ik goed mijn best doe en hard leer, moet dat lukken.”

Lees ook: "Ik leerde dat een zwangerschap niet het einde van je leven betekent"

Geen seks meer

Zwanger worden, dat zal haar niet snel meer gebeuren. “Ik weet nu dat je jezelf kunt beschermen. Je kunt voorbehoedsmiddelen halen bij de kliniek. Alleen ben ik ben te verlegen om erom te vragen, dus ik slaap gewoon niet meer met jongens.”

tienerzwangerschappen tienermoeder Zambia

Plan licht jongeren voor

In landen als Zambia hebben jongeren nauwelijks toegang tot sekseducatie en voorbehoedsmiddelen. Plan informeert meisjes als Mulenga met trainingen en voorlichtingscampagnes over geboorteplanning en het voorkomen van HIV/aids.

De foto’s en het verhaal zijn gemaakt n.a.v. het Childmothers project; een initiatief van Plan en United Nations Population Fund (UNFPA) dat de problemen rond tienerzwangerschappen onder de aandacht brengt.

*De namen zijn vanwege de privacy veranderd

Samen beschermen we meisjes tegen tienerzwangerschappen

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.