Zuid-Sudan: Yari trouwde om haar familie te redden

Yari uit Zuid-Sudan is pas 17 jaar oud, maar ze heeft meer op haar bord dan de meeste meisjes van haar leeftijd. Te jong getrouwd, zwanger en een hele familie om voedsel voor te zoeken.

Yari werd uitgehuwelijkt nadat ze met haar familie was gevlucht voor het geweld in haar dorp. Aangekomen in een vluchtelingenkamp in Awerial besloten haar ouders al snel dat ze moest trouwen. Tegen haar zin. “Mijn moeder zei: als je trouwt kun je de hele familie van de honger redden”, vertelt ze.

Zuid Sudan

Verkocht voor vee

Het vee dat door haar aanstaande als bruidsschat werd aangeboden, zagen de ouders van Yari als een kans om te overleven. Bovendien konden haar broers het vee goed gebruiken als bruidsschat voor hun eigen huwelijk.

Ver lopen voor water

Eenmaal getrouwd werd het leven zwaarder voor de vier maanden zwangere Yari. Het is haar taak om de uitgebreide familie van haar man van eten te voorzien. “Ik werk van zonsopgang tot zonsondergang zonder te rusten”, zegt ze. “Ik moet ver lopen om schoon water te halen en ik doe alle huishoudelijke taken.”

Bladeren zoeken

Plan steunt de familie met voedselpakketten. Om dit aan te vullen moet Yari elke dag uren bladeren plukken in een nabijgelegen bos, samen met andere meisjes en vrouwen. Soms moet ze overgeven als ze bladeren eet. “Misschien komt dat wel door mijn zwangerschap. Maar ik moet wel, om te overleven”, zegt ze. “Ik smacht naar eieren en vis, maar dat kunnen we niet betalen.”

Zuid Sudan

Extra rantsoen voor meisjes

Sinds november 2015 deelt Plan samen met het World Food Programme voedsel uit aan 8.660 mensen in Awerial. Ook krijgen schoolmeisjes in Zuid-Sudan extra eten om met hun familie te delen. Dit werkt als een stimulans voor ouders om hun dochters naar school te sturen, in plaats van ze te verkopen voor een huwelijk.

Voedselcrisis

In het begin werd er in Awerial genoeg voedsel uitgedeeld om mensen een maand gaande te houden. Door de toestroom van vluchtelingen wordt dat niet meer gehaald. “De voedselcrisis raakt iedereen”, zegt coördinator van het vluchtelingenkamp Celestino Dumo. “We geven mensen nu genoeg voor een halve maand. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat iedereen wat krijgt.”

Droogte

De voorraden van Plan raken op. “We hebben veel donaties nodig om ervoor te zorgen dat we voedsel kunnen blijven uitdelen aan mensen als Yari en haar familie”, zegt Celestino. De droogte verergert de situatie. “Als het zou regenen kon ik okra en boontjes verbouwen”, zegt Yari. “Maar nu kan ik alleen maar wachten op voedselhulp en het kleine beetje melk dat onze koe geeft.”

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.