Bhumika’s oudere zussen werden als kind uitgehuwelijkt

De zevenjarige Bhumika woont in een van de armste gebieden van Nepal, vlakbij de grens met India. In Nepal trouwt veertig procent van de meisjes voor haar achttiende. Plan International doet er alles aan om dit vooruitzicht voor meisjes als Bhumika te voorkomen.

Bhumika is een gewoon zevenjarig meisje. Ze houdt van lezen en spelen met andere kinderen, haar lievelingskleur is roze en haar favoriete dier is een olifant – ook al is ze er eigenlijk een beetje bang voor.

meisje Nepal loopt gevaar kindhuwelijk

Onderaan de ladder

Veel van de families in het dorp van Bhumika behoren tot de dalits. Zij staan onderaan de sociale ladder en worden door velen als ‘vies’ gezien. Bhumika’s ouders werken op het land om het gezin te onderhouden. Ze wonen in een simpele, kleine hut op land van de staat. De hut is gemaakt van bamboe en klei en heeft een rieten dak. Er is een groot zwart zeil over het dak gespannen om het waterdicht te houden. Hoe lang ze op het land mogen blijven wonen, weten ze niet.

Grote familie

Bhumika is het jongste meisje uit een gezin met zes kinderen. Ze woont samen met haar ouders en vier van haar broers en zussen. De familie heeft het niet breed en het is lastig om de monden van zoveel kinderen te voeden. De schooltoeslag die er voor de jongere kinderen nog bij komt, is een extra last.

Bhumika is nog jong en heeft gelukkig nog geen zorgen. Ze is een heel vrolijk meisje, maar ik ben bang voor wat er gebeurt als onze familie niet genoeg geld heeft om van te leven

Onzekere toekomst

Op dit moment gaat Bhumika naar school, maar door armoede en discriminatie is het onzeker of ze haar opleiding kan afronden. Meisjes horen vaak dat jongens voorrang hebben om naar school te gaan en dat zij als meisjes thuis moeten blijven. Ze stoppen op jonge leeftijd met school om te werken of te trouwen. Twee van Bhumika’s oudere zussen zijn uitgehuwelijkt toen zij nog kinderen waren. Een andere zus werkt ver weg van huis in India.

Jij kunt meisjes als Bhumika steunen

Help kindhuwelijken voorkomen!

Ja, ik sponsor een meisje

Meisje Nepal loopt gevaar op kindhuwelijk

Gevaren van een kindhuwelijk

Kindhuwelijken komen over het algemeen voort uit armoede. Ouders van meisjes hebben het gevoel dat ze geen andere keuze hebben dan hun dochters vroeg uithuwelijken. Er is dan tenslotte één mond minder te voeden. Hoe ouder de meisjes worden, hoe moeilijker het wordt om hen een zekere toekomst te bieden. De bruidsschat die ouders in Azië betalen voor hun dochter is namelijk goedkoper wanneer ze jong is en geen opleiding heeft.

De consequenties van een kindhuwelijk zijn voor meisjes ernstig. De meesten stoppen met school en worden zwanger voordat hun lichaam daar klaar voor is. Ze moeten thuisblijven, zonder vrijheid of mogelijkheid om hun eigen inkomen te verdienen. In het ergste geval worden de meisjes behandeld als slaven door hun echtgenoot en zijn familie. Vlakbij de grens met India, waar Bhumika woont, lopen meisjes ook het risico om ontvoerd en verkocht te worden als bruiden of om te werken in buurlanden.

Meisje Nepal loopt gevaar op kindhuwelijk

Wil je op de hoogte blijven van de strijd tegen kindhuwelijken? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Het werk van Plan International

Plan International zet zich in om kindhuwelijken in Bhumika’s dorp en vergelijkbare gemeenschappen te stoppen. Hierbij leggen we de nadruk op onderwijs en zorgen we ervoor dat meisjes naar school kunnen blijven gaan. We leren kinderen en volwassenen dat meisjes net als jongens het recht hebben op onderwijs en veiligheid. Daarnaast financieren we studiebeurzen en kijken we wat de mogelijkheden zijn voor kinderen die gestopt zijn met school.

In Bhumika’s dorp heeft Plan International een school gebouwd. Hier worden leraren getraind om op een genderbewuste manier les te geven, waarbij ze rekening houden met zowel meisjes als jongens. Om ervoor te zorgen dat ouders de schooltoeslag kunnen betalen, hebben we spaar- en leningsgroepen opgericht waar ouders tips en adviezen krijgen over opvoeding.

Een kindhuwelijk is een ernstige schending van de kinderrechten

Dit moet stoppen

Do something, word kindsponsor
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.