VN-resolutie over activisme van meisjes en jonge vrouwen

  • 21 juli 2022

Mijlpaal! Het allereerste beleid van de Verenigde Naties over activisme van meisjes en jonge vrouwen is een feit. Dit nieuwe document van de Mensenrechtenraad is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen worden erkend als aanjagers van verandering en dat ze de ruimte krijgen om veilig, gelijkwaardig en betekenisvol hun stem te laten horen!

Gifty (15) spreekt tijdens een dorpsvergadering over het belang van onderwijs voor meisjes.

Over de hele wereld zijn meisjes en jonge vrouwen aanjagers van verandering. Alleen worden zij vaak op basis van geslacht en leeftijd uitgesloten van besluitvorming. Ook is er wereldwijd minder ruimte voor activisme en is het op veel plekken onveilig of zelfs verboden om de straat op te gaan en te protesteren.

Meisjes en vrouwen nemen het voortouw

Met het She Leads-programma ondersteunt Plan International organisaties die zich hard maken voor gendergelijkheid en meisjes- en vrouwenrechten. Zo kunnen meisjes en jonge vrouwen zich beter organiseren en hun stem laten horen op alle niveaus: van community tot de Verenigde Naties.

Tijdens de VN Mensenrechtenraad riepen She Leads-activisten regeringsleiders op tot betekenisvolle participatie van meisjes en jonge vrouwen. En met succes, blijkt uit het nieuwe beleidsstuk.

Lees ook: She Leads-activisten bij de Verenigde Naties

 

Meisje spreekt voor ouderlingen, ouders en kinderen van een basisschool in Ghana.

Wat staat er in de resolutie?

Met het beleidsdocument over activisme van meisjes en jonge vrouwen nemen overheden een duidelijk standpunt in: meisjes en jonge vrouwen hebben het recht om deel te nemen aan besluitvorming! De resolutie roept regeringsleiders hiertoe op:

  • Verwijder alle sociale, wettelijke en religieuze barrières voor de participatie van meisjes en jonge vrouwen.
  • Zorg voor een stimulerende omgeving voor het hele maatschappelijke middenveld, maar met name voor organisaties die opkomen voor gendergelijkheid en meisjes- en vrouwenrechten, feministische organisaties en groepen geleid door meisjes en jonge vrouwen.
  • Stel beleid op dat meisjes en jonge vrouwen in staat stelt om hun eigen groepen, organisaties en netwerken op te zetten.
  • Creëer veilige plekken waar meisjes en vrouwelijke activisten samen kunnen komen, zowel online als offline, en zorgt dat zij beschermd zijn tegen discriminatie, geweld en intimidatie.
  • Investeer in onderwijs en de vaardigheden van meisjes en jonge vrouwen, bijvoorbeeld op het gebied van digitale vaardigheden of mensenrechtenkennis, zodat zij op een betekenisvolle manier kunnen participeren.

Hoewel de weg naar gelijkwaardige participatie in besluitvorming nog lang is, is dit document een belangrijke stap voor meisjes en jonge vrouwen wereldwijd.

Lees ook: Jordaanse meisjes moeten hun rechten claimen

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.