Vier Afrikaanse mannen strijden voor meisjesrechten

Over de hele wereld vechten meisjes voor hun recht op onderwijs, veiligheid en gezondheidszorg. Gelukkig staan ze er niet alleen voor. Ook vaders, leraren en leiders beseffen dat meisjes onterecht worden achtergesteld. Lees de verhalen van deze mannen die strijden voor verandering, ondanks de soms felle kritiek.

Diack leert andere vaders over genderrollen

mannen schudden hand in Senegal

Als je aan de Senegalese Diack (50) vraagt wat het verschil tussen geslacht en gender is, vertelt hij je trots: “Je geslacht is biologisch bepaald en kan niet worden veranderd. Gender is wat je leert van je maatschappij en je cultuur; hoe mannen zich horen te gedragen en wat vrouwen horen te doen”. Als je hem dezelfde vraag een aantal maanden geleden had gesteld, had deze vader van zeven kinderen niet zo’n helder antwoord kunnen geven. Hij is tegenwoordig lid van de ‘vaderclub’, een project van Plan waar vaders leren en discussiëren over de rollen van mannen en vrouwen. Op het platteland, waar Diack woont, spelen mannen vaak amper een rol in de opvoeding van hun kinderen. Dat is namelijk het werk van vrouwen. In de vaderclub leren Diack en andere mannen hoe ze hun vrouwen kunnen helpen en bij kunnen dragen aan de opvoeding van hun kinderen. “We praten over allerlei verschillende onderwerpen. Ook over onze eigen gewoontes. We bespreken of we sommige dingen anders kunnen doen”. Veel mannen hebben hun gedrag daadwerkelijk veranderd dankzij dit project. Zo vindt Diack het goed dat zijn dochter later bij de politie wil of in het leger. Geen traditionele keuze voor een meisje. “Ik respecteer haar keuzes en ondersteun haar!”, zegt Diack met een overtuigende glimlach.

Lees ook: “Meisjesbesnijdenis zal ons niet langer uiteen drijven”

Allan komt op voor gendergelijkheid

Allan Uganda

“Je zou het gezicht van sommige mensen moeten zien wanneer ze een foto bekijken met daarop een man die kookt en een vrouw die een auto repareert”, vertelt Allan (22). Hij komt in zijn thuisland Uganda op voor gendergelijkheid. Er zijn nog erg conservatieve ideeën over hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen. Daarnaast is er veel geweld tegen vrouwen. Meer dan de helft van de vrouwen is ooit slachtoffer geweest van gendergerelateerd geweld. Allan maakte het van dichtbij mee toen hij zestien was. “Mijn zusje werd zwanger en moest stoppen met school. Ik vond dat zo oneerlijk.” Hij haalde zijn vader over om zijn zusje terug naar school te sturen. Sindsdien komt hij op voor meisjesrechten. Allan ziet gelukkig verandering, maar zijn werk is nog niet gedaan. Tegenwoordig pleit hij op nationaal niveau voor betere seksuele voorlichting en gezondheidszorg in Uganda. “Maar daar hou ik het niet bij. Ooit word ik genderexpert!”.

Nega Sacko waarschuwt voor de gevolgen van meisjesbesnijdenis

man met foto van overleden dochter in Mali

“Ik had één dochter, een prachtig meisje”, vertelt Nega Sacko (48), imam in zijn dorp in Mali.
Zijn dochter werd stiekem door een familielid meegenomen en besneden, waarna ze overleed aan haar verwondingen. Kort daarna begon Plan in zijn dorp een project om meisjesbesnijdenis tegen te gaan. Nega Sacko sloot zich meteen aan bij het initiatief. “Ik kreeg de wind van voren in mijn dorp als ik vertelde dat besnijdenis niets met religie maar met cultuur te maken heeft. Zij zagen het verschil niet.” Nu kan hij toch zeggen dat zo’n 90 procent van de meisjes in het dorp niet meer wordt besneden. In de moskee vertelt Nega Sacko over de ernstige gevolgen van meisjesbesnijdenis. Ook informeert hij imams van andere dorpen en mensen op zijn werk in de bouw. “Laatst zei iemand tegen me: ‘Als ik jouw verhaal niet had gehoord, zou ik nog steeds voorstander van meisjesbesnijdenis zijn”. Nega Sacko zal zijn dochter er nooit mee terugkrijgen, maar hij zorgt er zo wel voor dat andere vaders, en dus dochters, dit lot bespaard blijft.

Plan zet zich in voor meisjesrechten en ondersteunt mannen zoals Nega Sacko. Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Mohammed maakt radio-uitzendingen over meisjesrechten

jongen in radio studio in Sierra Leone

Mohammed (18) uit Sierra Leone hoorde een keer op de radio een item over seksueel geweld tegen meisjes. “Ik werd echt geraakt door dit onderwerp. Niet alleen omdat het een groot probleem is waar ik woon, maar ook omdat mijn kleine zusje is verkracht door een oudere man toen ze vijftien was. Ze raakte zwanger. Ik wil niet dat ook nog maar één meisje dit overkomt.” Mohammed werkt nu samen met Plan aan radio-uitzendingen waarin meisjesrechten aan bod komen. Hij maakt rollenspellen en debatten voor de zender. Ook reist hij naar verschillende dorpen om mensen voorlichting te geven. Hij is stellig: “Zolang de rechten van meisjes en vrouwen niet worden gerespecteerd, moeten mannen en jongens hiervoor strijden!”

Zolang de rechten van meisjes en vrouwen niet worden gerespecteerd, moeten mannen en jongens hiervoor strijden!

Zo helpt Plan de mannen op de barricaden

Door ‘vaderclubs’ en peer-to-peer groepen (waarbij mannen en jongens hun kennis delen met andere mannen en jongens) heeft Plan al meer dan 3 miljoen mannen en jongens bereikt. Omdat mannen vaak een doorslaggevende rol spelen in de levens van meisjes, kunnen zij bijdragen aan meer gendergelijkheid en betere meisjesrechten. Een vader die bijvoorbeeld zijn dochter naar school laat gaan, geeft haar de kans zich te ontwikkelen. Ook toekomstige kleindochters profiteren hiervan. Want elk jaar dat een meisje langer naar school gaat, zorgt er voor dat ze later 20 procent meer verdient. Ze krijgt bovendien later minder en gezondere kinderen die ook weer vaker naar school gaan. Meer kansen voor toekomstige generaties kunnen dus beginnen bij een vader, broer of leider die besluit op te komen voor de rechten van meisjes.

Strijd net als deze mannen mee voor meisjesrechten

Voor € 5 draag je bij aan een betere toekomst voor meisjes

Ik doneer eenmalig
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.