Raziya uit Bangladesh deelt zelfgemaakte mondkapjes uit

Het coronavirus houdt inmiddels al maanden de wereld in zijn greep. Als bescherming tegen het virus is het op veel plekken inmiddels verplicht om een mondkapje te dragen. Maar wat als je uit een arme community komt en geen geld hebt voor een mondkapje? Raziya (14) uit Bangladesh – sponsorkind van Plan International – bedacht een oplossing!

Op 7 maart kondigde de Bengalese regering voor het eerst aan dat er ook in Bangladesh  besmettingen met het coronavirus waren geconstateerd. Sindsdien is het aantal besmettingsgevallen snel gestegen. Inmiddels zijn er in Bangladesh tienduizenden mensen besmet geraakt en honderden mensen aan het virus overleden.

Raziya met haar zelfgemaakte mondkapjes.

Girls Action Team

Naast sponsorkind bij Plan is Raziya ook lid van het Girls Action Team op haar school in Rangpur. Tijdens een vergadering van het team hoorde ze voor het eerst over het coronavirus en hoe je besmetting kunt voorkomen. Via tv-uitzendingen leerde ze over het belang van het dragen van een mondkapje.

Lees ook: Voormalig sponsorkind Cássia vecht tegen ongelijkheid

Zelf mondkapjes maken

Nu alle scholen in Bangladesh gesloten zijn, bedacht Raziya dat ze haar vrije tijd goed kon gebruiken om mondkapjes te maken en zo mensen te helpen zichzelf te beschermen. Raziya besprak haar idee eerst met haar moeder, die kleermaker is. Samen leerden ze hoe je mondkapjes kunt maken van restjes stof van haar moeders kleermakerij.

Inmiddels heeft Raziya al meer dan 300 mondkapjes gemaakt en deze gratis uitgedeeld aan vrienden en buren. Ook geeft ze hen advies over andere manieren om het virus te voorkomen, zoals regelmatig je handen wassen.

Raziya maakt een mondkapje met haar naaimachine.

Een voorbeeld zijn

“Als sponsorkind van Plan International voel ik mij een voorbeeld voor mijn community”, vertelt Raziya. “Ik vraag familieleden, vrienden en buren om thuis te blijven, een mondkapje op te doen als ze naar buiten gaan en hun handen regelmatig te wassen met zeep.”

Als sponsorkind van Plan International voel ik dat ik een voorbeeld moet zijn voor mijn community

Een voorbeeld is Raziya zeker, vindt buurman Rupali. “Ik kreeg het mondkapje helemaal gratis. Mensen uit arme community’s op het platteland weten vaak helemaal niet dat het belangrijk is om een mondkapje te dragen. We hebben geen goede toegang tot belangrijke informatie over hygiëne. Maar door Raziya’s initiatief hebben we deze informatie nu wel.”

Kindsponsoring

Dankzij kindsponsoring kan Plan International meisjes zoals Raziya steunen, juist tijdens de coronacrisis. De bijdragen van onze sponsors worden namelijk besteed aan programma’s in de community van je sponsorkind. Zo draag je niet alleen bij aan betere levensomstandigheden en toekomstkansen van één sponsorkind, maar aan een beter leven voor alle kinderen en hun families in de community.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Plan International zorgt voor juiste informatie over het voorkomen van het coronavirus en deelt middelen uit zoals schoon water en zeep. Om kinderen ook tijdens de coronacrisis te beschermen, informeren we community’s over de risico’s die kinderen – en vooral meisjes – lopen als de scholen dicht zijn en het leven zich vooral binnenshuis afspeelt (zoals huiselijk geweld of seksueel misbruik). Via je sponsorkind blijf je op de hoogte van wat er met je bijdragen gebeurt en kun je zien wat de impact is op het leven van een kind. Klik hier voor meer informatie over kindsponsoring.

Samen helpen we meer kinderen aan een betere toekomst

Help jij mee?

Sponsor een kind
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.