Per ongeluk zwanger? Eigen schuld, dikke bult!

Meisjes in Uganda worden slecht voorgelicht over seks en van school gestuurd als ze zwanger worden. Sophie (23) voert actie om dit te veranderen. “De schuld bij meisjes leggen is niet de oplossing.”

Toen Sophie op 13-jarige leeftijd van de basisschool kwam, waren er al tien meisjes in haar dorp zwanger. Ze herinnert zich goed wat er over die meisjes werd gezegd. “Ze hadden het aan zichzelf te danken en ze werden gezien als slecht.”

Sophie Kampala Uganda

Slecht geïnformeerd

Onzin, weet ze nu. “Die meisjes werden zwanger omdat ze niet goed geïnformeerd waren. Ze hadden niet de kennis om goede beslissingen te nemen over seks en hun toekomst.” Zelf werd ze ook niet voorgelicht. “Van vrienden hoorde ik allemaal onjuiste verhalen. Dat als je jezelf na de seks wast met cola, dat je dan niet zwanger kunt raken. Of dat je een plastic tasje kon gebruiken in plaats van een condoom. Ik ging naar een Anglicaanse school, waar kuisheid als een grote deugd werd gezien. Het enige wat ik daar leerde over seks, was dat je het niet moest doen.”

Meisjes krijgen de schuld

Onthouding is niet realistisch en het legt een zware druk op meisjes, vindt Sophie. “De schuld en verantwoording bij meisjes leggen, is niet de oplossing. De oplossing is om de seksuele voorlichting in Uganda te verbeteren. Alleen dan kunnen meisjes goede keuzes maken over hun eigen lichaam en hun toekomst.”

Ik vertel mijn leerlingen over voorbehoedsmiddelen en seksuele gezondheid. Dat is niet mijn werk maar ik doe het omdat niemand anders het doet.

Let's change the story

Voorbehoedsmiddelen

Er moeten plekken komen waar de jeugd terecht kan voor informatie, vindt Sophie. “Waar we kunnen leren over onze lichamen, gezonde relaties en voortplanting. Ook moeten we anoniem aan voorbehoedsmiddelen kunnen komen.”

Zelf geeft ze les op een zondagsschool. “Ik vertel mijn leerlingen over voorbehoedsmiddelen en seksuele gezondheid. Dat is niet mijn werk maar ik doe het omdat niemand anders het doet.”

Van school gestuurd

In Uganda worden veel zwangere tieners van school gestuurd. Dat betekent dat zij hun opleiding niet af kunnen maken. Een tienermoeder in Uganda heeft vaak een zwaar leven gevuld met armoede, uitsluiting en misbruik. Sophie: “Toen ik dat zag, wist ik dat ik iets moest doen.”

Jonge actievoerders

Samen met andere jonge actievoerders strijdt Sophie voor verandering, ze spreken de politiek aan op het probleem. “We hebben het onderwerp op de agenda gekregen. Nu moeten we een regering hebben die wil investeren in betere seksuele gezondheidsdiensten en voorlichting voor jongeren.”

Sophie roept iedereen op om haar te helpen. “Ik kan dit niet alleen, wees solidair met ons en geef meisjes een echte keuze over wanneer ze moeder willen worden. Gun ze een leven zonder stigma, zonder geweld en zonder uitsluiting.”

Laat jij zien dat je opkomt voor meisjes wereldwijd?

Wij houden je graag op de hoogte over hoe wij dit doen én hoe jij kunt helpen.

Sluit je aan!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.