Naomi strijdt met Yes I Do tegen meisjesbesnijdenis

  • Andrea Dijkstra

Ze wist al op jonge leeftijd dat ze zich niet wilde laten besnijden. Maar Naomi (16) uit Kenia kreeg weinig steun van haar familie en vrienden. Dankzij de trainingen van de Yes I Do Alliantie groeit haar zelfvertrouwen. Ze legt nu aan andere meisjes uit waarom meisjesbesnijdenis gevaarlijk is.

“Al toen ik jong was leerde ik over de gevaren van meisjesbesnijdenis”, zegt Naomi. Een lerares op haar basisschool vertelde over de gevaren van de praktijk en hielp meisjes om te vluchten als ouders hen tot besnijdenis wilden dwingen. “Ook mijn ouders wilden mij laten besnijden en mijn vader zei zelfs dat hij me zou dwingen. Gelukkig accepteerde mijn moeder mijn wens om me niet te laten besnijden en daar legde mijn vader zich uiteindelijk ook bij neer”, vertelt Naomi.

Gevaarlijke praktijk

Naomi hielp zelf twee vriendinnen om te vluchten toen hun ouders hen tot besnijdenis wilden dwingen. Sinds twee jaar werkt de Yes I Do Alliantie (YIDA) in Kenia om meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen tegen te gaan, onder meer door kennisoverdracht en voorlichting. “De generatie van mijn vader en moeder is niet of nauwelijks opgeleid. Dit maakt het erg moeilijk om hen ervan te overtuigen om te stoppen met meisjesbesnijdenis”, legt Naomi uit. “Ze kunnen maar moeilijk begrijpen dat meisjesbesnijdenis niet goed en zelfs erg gevaarlijk is en willen blijven vasthouden aan deze praktijk.”

Lees hier wat de resultaten zijn na twee jaar Yes I Do Alliantie

“Ik mocht niet in het voetbalteam”

Naomi wordt regelmatig gepest en gediscrimineerd omdat ze niet is besneden. “Sommige vrouwen weigeren met me te praten omdat ik in hun ogen nog steeds een klein kind ben omdat ik niet ben besneden. En op mijn basisschool wilden een paar meisjes mij niet in hun voetbalteam hebben omdat ik niet ben besneden. Eerst voelde ik mij hier heel rot over maar later ben ik met een paar andere – ook niet besneden – meisjes naar die leerlingen toe gegaan en hebben we uitgelegd waarom we niet willen worden besneden. Uiteindelijk hebben ze hun excuses aangeboden.”

“Mijn oma noemt het een schande”

Ook Naomi’s oma keurt het af dat haar kleindochter nog steeds niet besneden is. “Ze zegt dat ik niets waard ben en noemt het een schande dat ik als zestienjarig meisje nog niet ben besneden” Naomi heeft daarom het contact met haar oma verbroken en heeft haar al meer dan een jaar niet gezien. “Dat doet heel veel pijn. Ik mis haar waanzinnig, maar ik moet sterk zijn”, vertelt het meisje verdrietig.

Meer zelfvertrouwen

Ondanks alles groeit Naomi’s zelfvertrouwen en heeft ze zelfs al samen met een ander meisje voor de klas durven vertellen waarom ze niet besneden willen worden. “De trainingen die de Yes I Do Alliantie in mijn dorp heeft georganiseerd hebben me hier enorm bij geholpen. Ik krijg er meer zelfvertrouwen van en heb meer geleerd over de ernstige gevolgen van meisjesbesnijdenis. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat je ook problemen met je blaas kunt krijgen en hierdoor de rest van je leven last kunt hebben van urineverlies. Dit wist ik niet en deze extra informatie wil ik gebruiken om andere meisjes te vertellen waarom ze zich niet moeten laten besnijden.”

Wil je op de hoogte blijven van wat Plan doet tegen meisjesbenijdenis? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

“Steeds meer jongens steunen ons”

“Door het werk van de Yes I Do Alliantie kan ik een volwaardige vrouw worden zonder dat ik die verschrikkelijke pijn moet doorstaan. Zo kan ik mijn middelbare school afmaken, studeren en hopelijk mijn droom waarmaken om film- of videoproducer te worden”, vertelt Naomi, die dol is op muziek en zingen. Naomi maakt zich er geen zorgen over dat ze een man zal vinden. “Eerst wil ik studeren en een baan vinden. En daarna pas trouwen en een gezin stichten. Ik vertrouw erop dat ik een man kan vinden want steeds meer jongens steunen meiden die niet zijn besneden.”

Yes I do Alliantie Jeroen van Loon
Foto: Jeroen van Loon

Over Yes I Do

Yes I Do is een alliantie die zich inzet om kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenis terug te dringen in een zevental landen (Ethiopië, Kenia, Mozambique, Malawi, Zambia, Pakistan en Indonesië). Naast Plan International Nederland bestaat de alliantie uit CHOICE for Youth and Sexuality, Amref Flying Doctors, KIT Royal Tropical Institute en Rutgers.

Steun Plan in de strijd tegen meisjesbesnijdenis

Help ons meisjes te beschermen!

Doneer eenmalig € 5

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.