Meisjes online: 3 projecten van Plan International

Internet en mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken. Bijna 65 procent van de wereldbevolking maakt gebruik van internet, maar helaas is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen. In lage-inkomenslanden hebben mannen ruim 50 procent meer kans om online te zijn dan vrouwen. Als zij wél toegang hebben tot internet, worden ze regelmatig geconfronteerd met mis- en desinformatie of online-intimidatie en misbruik.

Hier staat tegenover dat onlineplatformen juist een sterk hulpmiddel kunnen zijn om het leven van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren. Via deze weg laten zij hun stem horen! Plan International werkt daarom in verschillende landen aan projecten om internet veilig, toegankelijk en begrijpelijk te maken voor meisjes en vrouwen.

PROJECT 1: Een app om meisjesrechten te bevorderen

Marguerite (28) uit Mali heeft met hulp van Plan International een mobiele app ontwikkeld voor digitaal onderwijs voor meisjes en vrouwen in haar omgeving. “Ik droomde van een wereld waarin vrouwen niet langer alleen verantwoordelijk zijn voor het huishouden, maar waarin ze toegang hebben tot onderwijs, gezondheidszorg en hoge posities waarin ze besluiten mogen nemen.”

Marguerite is sinds haar veertiende al meisjesrechtenactivist. Toen ze op de middelbare school digitale vaardigheden leerde en vervolgens een ICT-studie deed, merkte ze op dat vrouwen slecht vertegenwoordigd zijn in de digitale sector. Ze begon daarom met het schrijven van blogs over vrouwen die in de IT-sector werken.

Marguerite in Mali met app voor meisjes
Marguerite in Mali

Omdat deze verhalen enthousiast werden ontvangen, besloot Marguerite om meer te doen en richtte ze de vereniging Musodev op. Ze ontwikkelde een onlineplatform om meisjes en vrouwen wegwijs te maken in de digitale wereld. Hoe gebruik je een computer? Hoe doe je financiële zaken online?

“Ik wil ICT voor meisjes en vrouwen begrijpelijk en toegankelijk maken. Het was voor mij als vrouw in Mali niet gemakkelijk om me op dit gebied te ontwikkelen, maar mijn motivatie is altijd gebleven. Ik ben er zeker van dat digitale technologie een fantastische manier is om snel veel mensen te bereiken en om de stem van meisjes en vrouwen te versterken”, vertelt Marguerite.

IK BEN ER ZEKER VAN DAT DIGITALE TECHNOLOGIE EEN FANTASTISCHE MANIER IS OM DE STEM VAN MEISJES EN VROUWEN TE VERSTERKEN.

Na de oprichting van Musodev wilde Marguerite een app ontwikkelen met informatie over geweld tegen meisjes. Met financiële hulp van Plan International ontstond de app ZERO GBV (Zero Gender Based Violence). Deze app geeft meisjes en vrouwen informatie over geweld en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Op het moment heeft de app meer dan 500 actieve gebruikers.

Marguerite is blij dat ze met hulp van Plan International de kans en het vertrouwen heeft gekregen om zelf een organisatie op te zetten. Haar ambitie voor de toekomst is groot. “Ik wil de app beschikbaar maken in andere talen en samenwerkingen aangaan met telefoonmaatschappijen, om de app vooraf te installeren en telefoons aan te bieden aan meisjes en vrouwen in plattelandsgebieden.”

Marguerite Mali ZERO VBG app

PROJECT 2: Digitale vaardigheden voor meisjes in Thailand

In januari 2021 zijn Plan International Thailand en telecomprovider Telenor gestart met het Young Digital Resilience Leaders-project om jongeren digitale vaardigheden bij te brengen, om online sociale verandering teweeg te brengen. 182 Jonge mensen nemen deel aan het project, waarvan 103 meisjes. Ze gaan in verschillende teams aan het werk met een klein startkapitaal, onder begeleiding van een mentor die hen helpt om hun ideeën te realiseren en hun doelgroep te bereiken.

De jongeren krijgen algemene digitale vaardigheden mee en leren over onlineprivacy, cyber security, onlinepesten en fake news. Met deze kennis moedigen ze vervolgens andere jonge mensen aan om hun digitale bewustzijn te verbeteren en om onlinevaardigheden op te doen. De kracht en kundigheid van de jongeren zelf staat centraal. Zij zijn zelf degenen die verandering brengen en onlineproblemen aanpakken. Ook tijdens de coronapandemie hebben de jongeren hun werk voortgezet, via een interactief onlineplatform. Op dit moment doen ongeveer 100.000 jonge mensen actief mee met de online groepsactiviteiten.

Lees hier hoe Plan International zich nog meer inzet voor online veiligheid voor meisjes
Girls Out Loud Nepal
Girls Out Loud in Nepal

PROJECT 3: Girls Out Loud, een veilige onlineomgeving voor meisjes

Girls Out Loud, een project van Plan International, biedt een veilige onlineomgeving voor meisjes en jonge vrouwen (13 tot 24 jaar) waar ze vragen kunnen stellen en vrij kunnen spreken over hun ervaringen en problemen. In privégroepen op Facebook, opgezet door Plan International, voeren meisjes en vrouwen gesprekken over tienerzwangerschappen, kindhuwelijken, LGBTIQ+-rechten, geweld tegen vrouwen en (online)discriminatie. Ook wordt er gepraat over problemen van het internet zelf, zoals mis- en desinformatie en de gevolgen hiervan.

Groepsmeeting Girls Out Loud in Nepal
Girls Out Loud in Nepal
Lees hier meer over het onderzoek dat we deden naar de gevolgen van online mis– en desinformatie voor meisjes

Het Girls Out Loud-project startte in 2017 in Colombia en is inmiddels uitgebreid naar andere landen, waaronder Guatemala, Guinee, Peru, Senegal, Sierra Leone en Nepal. In Sierra Leone kwamen er de laatste tijd bijvoorbeeld veel vragen over het coronavirus. Er gingen geruchten rond dat Afrikanen geen corona kunnen krijgen. De Girls Out Loud-groep werd gebruikt om vrouwen toegang te geven tot de juiste informatie over het coronavirus, waardoor misverstanden werden voorkomen.

Ook Swastika (18) uit Nepal heeft veel gehad aan Girls Out Loud. Ze werd toen ze tien jaar oud was voor het eerst ongesteld. Naar een hindoeïstische gewoonte werd ze afgezonderd in een kleine hut, omdat menstruatie onrein zou zijn. “Er werd me verteld dat mijn vader en broertje minder lang zouden leven als ik hen zou zien tijdens mijn menstruatie”, zegt Swastika.

Swastika voor Girls Out Loud in Nepal
Swastika (18)
Wil je nog meer lezen over de projecten van Plan International? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Toen ze in aanraking kwam met Girls Out Loud sprak ze hier online met andere meisjes over. Ze praatten over gezondheid, menstruatie, meisjesgeweld en zelfvertrouwen. “Ik realiseerde me dat veel van deze problemen gerelateerd zijn aan ongelijkheid en wilde wat doen om andere meisjes te helpen”, vertelt Swastika.

Haar ouders steunden haar en gaven haar de kans om te studeren. Ze leerde journalistieke vaardigheden en schreef een onlineartikel over de manier waarop vrouwen worden neergezet in de media. Nu post ze regelmatig over menstruatie en geweld tegen meisjes in de Girls Out Loud-groep, waarmee ze andere meisjes en vrouwen helpt en informeert.

Samen strijden we voor gelijke rechten en kansen

doe jij mee?

Doneer nu
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.