Marie haalde haar moeder over om te stoppen met het besnijden van meisjes

De 15-jarige Marie uit Sierra Leone wist haar moeder – een voormalig besnijdster – te overtuigen om te stoppen met de praktijk. Ze voert nu campagnes op haar school en in haar community over zaken als tienerzwangerschappen, kindhuwelijken, het belang van onderwijs voor meisjes en waarom het belangrijk is om meisjesbesnijdenis (FGM) uit te roeien.

“In Sierra Leone zijn vrouwen nog steeds in het nadeel. Vroeger werden alleen jongens naar school gestuurd. Van meisjes werd verwacht dat ze vroeg trouwden en thuis bleven om te helpen bij het huishouden. Dat is wat er met mijn moeder is gebeurd – en toen ze eenmaal getrouwd was, werd ze een Sowei, wat inhield dat ze haar brood verdiende met het besnijden van meisjes,” vertelt Marie.

Negatieve effecten

“Ik ben volledig tegen meisjesbesnijdenissen, maar het was vroeger een inkomstenbron voor mijn moeder. Met dat geld heeft ze voor ons gezorgd en onze scholing kunnen betalen. Ik leerde pas op school wat de negatieve effecten waren van meisjesbesnijdenis. Daarvoor dacht ik dat het goed was.”

“Toen ik mijn moeder vertelde dat ik niet besneden wilde worden, steunde ze gelukkig mijn beslissing. De afgelopen jaren hebben wij veel gedaan in onze community om de Soweis te informeren over de negatieve gevolgen van meisjesbesnijdenis.”

Lees hier alles over meisjesbesnijdenis (FGM)

“Ik deel alles wat ik op school leer met mijn vader en de jongere kinderen. Ik denk dat ze trots zijn op mijn werk als activiste. Ze luisteren naar wat ik zeg. In de community horen alle ouders trots te zijn op hun dochters die nu campagnes voeren tegen de schadelijke praktijken en tradities die hen beïnvloeden en tegenhouden. Vroeger mochten meisjes niet in het openbaar spreken, maar nu komt hier verandering in.”

“Mijn oudere zus is wel besneden. Ze is blij dat ik activiste ben, want in haar eigen tijd was ze zich niet bewust van de negatieve effecten.”

Zelf het voortouw nemen

“Ik ben het afgelopen jaar mentor op mijn school geweest. Vroeger waren het de mensen uit grote steden die naar ons dorp kwamen om met ons over meisjesbesnijdenis te praten, maar nu nemen we zelf het voortouw om het bewustzijn in onze community te verhogen.”

Door ons werk is er een einde gekomen aan het initiëren van jonge meisjes in onze community.

“Ze hebben ons veel geleerd over het belang van onderwijs voor meisjes. Sindsdien gaan we met een groepje van school naar school en van deur tot deur om meisjes ervan te overtuigen om tot hun 18e op school te blijven.”

Geweldig gevoel

“Dankzij ons werk willen steeds minder meisjes vroeg trouwen. En van degenen die getrouwd zijn, zijn de meesten van hen weer teruggegaan naar school.”

Meer van dit soort verhalen direct in je inbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.

“Tot nu toe is geen van mijn vrienden of andere meisjes van mijn leeftijd gedwongen om meisjesbesnijdenis te ondergaan of te trouwen. Door ons werk is er een einde gekomen aan het initiëren van jongere meisjes in onze community. Sinds ik deel uitmaak van de activistische groep heb ik het niet meer zien gebeuren. Het is een geweldig gevoel om te weten dat ik geholpen heb om een verschil te maken.”

Dit doet Plan

Via het project Breaking the Silence heeft Plan International veel Soweis overgehaald om hun gereedschap in Port Loko en Bombali Districts – de twee locaties in Sierra Leone waar het aantal besnijdenissen het hoogst is – te laten liggen.We houden gesprekken met religieuze leiders, chiefs, Soweis en vrouwengroepen – die grote invloed hebben binnen de community – om het bewustzijn te verhogen van de schade die meisjesbesnijdenis veroorzaakt, zodat ook zij beginnen met het uitbannen van de praktijk.

Het project biedt trainingen aan de politie en communityleiders zodat zij ervoor kunnen zorgen dat meisjes beschermd worden tegen de schade. Daarnaast maken we ouders bewust van de gevaren – wat ertoe heeft geleid dat veel meisjes niet besneden werden.

In het Koinadugu-district heeft Plan International een wettelijke community opgericht die meisjes ondersteunt tegen het ontstaan van nieuwe initiatieven. Er bestaat echter nog steeds geen wetgeving die meisjesbesnijdenissen in Sierra Leone op nationaal niveau verbiedt.

Samen kunnen we een einde maken aan meisjesbesnijdenissen.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Red levens!

Stel je voor dat er geen IC is, geen voorlichting, geen zeep, geen water. De gevolgen van het coronavirus zullen voor veel families en kinderen desastreus zijn. Help mee om verspreiding tegen te gaan.

Waterfilter webshop cadeau
Doneer eenmalig!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.