Kitimbo strijdt ervoor dat meisjes terug naar school gaan

De 24-jarige Kitimbo Moses uit Uganda was een flinke lastpak toen hij jong was. Toen hij 18 jaar was maakte hij per ongeluk een meisje zwanger en zijn ouders wilden dat hij met haar ging trouwen. Samen met zijn vrienden zorgde hij altijd voor onrust in het dorp, maar al snel zag hij het licht dankzij de Girls Advocacy Alliance (GAA). Hij besloot om te veranderen.

Kitimbo Moses is nu een toegewijde male champion die zich inzet voor meisjesrechten. Hij wil dat alle meisjes en jonge vrouwen op school blijven en hun diploma halen. Toen hij zich aansloot bij de GAA moest hij ervoor zorgen dat hij een goed voorbeeld was voor anderen, en vooral voor jongens. Daarom besloot hij om te stoppen met zijn foute gedrag.

Vertrouwen

Kitimbo vertelt meisjes over de voordelen van school en het behalen van een diploma. Hij vertelt ze ook over de risico’s die onbeschermde seks op jonge leeftijd met zich meebrengt, waaronder tienerzwangerschappen. “Anderen vertrouwen mij wanneer ik ze help, omdat ze weten wat ik heb meegemaakt. De meesten weten dat ik vroeger meerdere seksuele relaties met meisjes in mijn dorp had”, vertelt Kitimbo.

Anderen vertrouwen mij wanneer ik ze help, omdat ze weten wat ik heb meegemaakt.

Door zijn inzet als youth champion zijn veel tienermoeders terug naar school gegaan. Samen met de andere leden van de GAA hebben ze al acht meisjes geholpen om terug naar school te gaan.

Girls Advocacy Alliance

In de Girls Advocacy Alliance werken Plan International Nederland, Terre des Hommes Netherlands en Defence for Children – ECPAT Netherlands samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegen economische uitsluiting van meisjes en jonge vrouwen en gendergerelateerd geweld. Het programma loopt van 2016 tot en met 2020  in Bangladesh, India, Nepal, de Filippijnen, Ethiopië, Ghana, Kenia, Liberia, Sierra Leone en Uganda. Een belangrijke activiteit in het programma is het opzetten, trainen en begeleiden van jongeren lobbygroepen.

De Girls Advocacy Alliance werkt op de volgende manieren aan de thema’s:

  • In gesprek gaan met invloedrijke leiders van de lokale community over gendergelijkheid zodat zij waarden en normen uitdragen die meisjes kansen biedt om zich te ontwikkelen
  • Het ondersteunen van maatschappelijke organisaties en netwerken in de lobby om geweld tegen meisjes en economische uitbuiting te stoppen,
  • Pleiten voor effectievere uitvoering van wetgeving en overheidsbeleid voor de bescherming van meisjes en jonge vrouwen en de verbetering van hun economische positie, in overeenstemming met mensenrechtenverdragen.

Samen zorgen we ervoor dat meer meisjes naar school kunnen

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.