Binta werd bevrijd van haar oude echtgenoot

Binta (12) uit Nigeria voelde zich best veilig in het vluchtelingenkamp in Kameroen. Tot haar ouders haar verkochten aan een veel oudere man. Wekenlang leed Binta onder de terreur van haar echtgenoot. Hij dwong haar tot seks, met het risico op een geslachtsziekte of zwangerschap. Het altijd zo vrolijke meisje sloot zich van iedereen af en veranderde in een teruggetrokken schim.

Even waren al haar zorgen voorbij toen Binta aankwam in vluchtelingenkamp Minawao in Noord-Kameroen. Het meisje uit Nigeria was met haar ouders, broertjes en zusjes op de vlucht voor terreurorganisatie Boko Haram en had al heel wat ellende doorstaan. “Ik was zo gelukkig, eindelijk kon ik zorgeloos spelen met mijn nieuwe vriendinnen.” Ze had op dat moment geen idee dat haar ouders haar wilden uithuwelijken aan een man die ouder was dan haar vader. Een maand na aankomst trouwde Binta.

meisje in Cameroen

Gered

Medewerkers van Plan die daar zijn voor de kinderen in het kamp, werden op de hoogte gesteld van de situatie van Binta. Ze haalden haar weg bij haar echtgenoot en gaven haar medische en psychische zorg. De echtgenoot werd gearresteerd en wacht sindsdien op zijn rechtszaak.

Lees meer: Tien manieren waarop Plan tegen kindhuwelijken strijdt

Naar school

De ouders van Binta kregen voorlichting over de gevaren van het kindhuwelijk. De training hielp hen om in te zien dat een opleiding voor hun dochters veel beter is dan trouwen. Nu gaat Binta samen met haar twee jongere zusjes en haar twee broers naar school. Daar ontdekt ze een hele nieuwe wereld van nummers, letters, tekeningen, spelletjes en liedjes. “Elke dag na school ga ik langs bij het kantoor van Plan in het kamp om te laten zien wat ik heb geleerd”, zegt ze trots. Dankzij de begeleiding die ze krijgt, wordt Binta langzaam weer het vrolijke meisje dat ze eerst was.

kinderen op school in Kameroen

Giftige tradities doorbreken

Binta’s moeder trouwde op haar veertiende, Binta op haar twaalfde en Binta’s zusjes stond hetzelfde te wachten. Met het afbreken van Binta’s huwelijk is een giftige traditie binnen dit gezin gestopt. Binta’s zusjes kunnen nu lekker naar school blijven gaan.

Wil je meer weten over hoe Plan International meisjes als Binta helpt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De strijd tegen kindhuwelijken

Elk jaar trouwen wereldwijd 15 miljoen meisjes voordat ze achttien jaar oud zijn. Onderwijs is een belangrijke pijler in de strijd tegen kindhuwelijken. Want een meisje dat naar school gaat, trouwt later, krijgt minder kinderen, heeft een hoger inkomen en investeert later meer in haar eigen kinderen.
Plan helpt meisjes op school te blijven en zorgt dat hun families een inkomen hebben. Zo kunnen zij de opleiding van hun dochters betalen. Jongeren, ouders, dorpshoofden en leraren krijgen voorlichting over de gevaren van kindhuwelijken en het respecteren van de rechten van meisjes. Ten slotte lobbyt Plan voor betere wetgeving en de handhaving ervan.

Samen kunnen we meisjes als Binta helpen.

Strijd jij mee tegen kindhuwelijken?

Doneer eenmalig € 5

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.