Jaimito strijdt tegen ongelijkheid: “Vroeger hield ik mijn zoon nooit vast, zelfs niet als hij huilde”

Toen Jaimito klein was, had zijn vader vaak woede-uitbarstingen. Hij was een controlerende en dominante man die zijn vrouw en kinderen mishandelde. De machocultuur in Ecuador is bepalend voor de relatie tussen vrouwen en mannen, en leidt tot fysieke en mentale mishandeling, discriminatie en ongelijkheid.

Jaimito met zijn dochter
Jaimito met zijn dochter

“Mijn zusje en ik kwamen op een avond heel laat thuis, omdat we bij een feestje van onze buren waren. Toen we thuiskwamen kregen we straf van onze vader. Mijn zusje werd veel harder aangepakt dan ik, want meisjes mogen geen plezier hebben,” vertelt Jaimito.

Meisjes mogen niet doorstuderen

Jaimito komt uit de provincie Chimborazo in het midden van Ecuador. Hij komt uit een grote familie, maar alleen hij en zijn broertje gingen naar de middelbare school. Voor zijn vier zussen bleef het bij de basisschool, ondanks dat zij ook verder wilden leren. Jaimito’s vader hield ze thuis, zodat ze op het land konden werken en voor het vee konden zorgen.

Mannen huilen niet

En niet alleen thuis zag Jaimito dat meisjes en vrouwen ongelijk behandeld werden. Ook op school en in zijn wijk gebeurde dit. Zo werd hem al jong aangeleerd dat mannen belangrijker waren en meer privileges en macht verdienden dan vrouwen. Dat mannen kostwinnaars moesten zijn die geen emoties als verdriet en pijn mochten laten zien. “Mijn vader zei: ‘jij bent een man, mannen huilen niet’. En leraren vertelden dat jongens heel mannelijk moeten zijn, en niet zoals meisjes,” vertelt hij.

Lees ook: Weg met genderongelijkheid: "Ik heb bewezen dat iedereen een leider kan zijn"

“Ik dacht dat ik meisjes mocht beledigen, omdat ik een man ben”

Op de middelbare school werden de stereotypen waar Jaimito mee opgroeide nog duidelijker. Hij en zijn klasgenoten keken vaak neer op de meisjes. Jaimito: “Ik dacht dat ik ze mocht beledigen en gewelddadig mocht zijn omdat ik een man ben. Ik was gevoelloos en onverantwoordelijk.”

Dienstplicht

Toen Jaimito achttien werd, moest hij zes maanden verplicht in dienst. Daar leerde hij voor het eerst hoe hij huishoudelijk werk moest doen, iets wat hij eerder alleen vrouwen zag doen. Ook leerde hij respectvol met mensen om te gaan en zag hij dat mannen ook emoties hebben. Na een zware periode met veel fysieke training was hij mentaal volledig uitgeput.

Ik hield mijn zoon nooit vast, zelfs niet als hij huilde. Ik zei gewoon tegen mijn vrouw dat zij dat moest doen

Jaimito met zijn vrouw Dolores en hun twee kinderen
Jaimito met zijn vrouw Dolores en hun twee kinderen

Stereotype rolverdeling

Jaimito was 24 toen hij met zijn vrouw Dolores trouwde. Zij kwam uit dezelfde wijk en was even oud als hij. Ondanks dat hij opgroeide in een gewelddadige omgeving waar vooral vrouwen het vaak moesten ontzien, heeft hij zelf nooit geweld gebruikt tegen zijn vrouw of kinderen. Maar hij geeft toe dat hij zich niet bemoeide met de opvoeding van de kinderen. Meestal was hij aan het werk en dus weg van huis. Dolores, die ook uit een gezin met traditionele rolverdelingen kwam, zorgde voor de kinderen en deed het huishouden. Daarnaast werkte ze op het land en zorgde ze voor het vee.

Weten hoe Plan International zich nog meer inzet voor de rechten van meisjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

‘Dads who Care’

In 2016 ging Jaimito als ‘community volunteer’ aan de slag bij projecten van Plan International in zijn dorp. Als onderdeel van zijn training volgde hij workshops over rechten voor meisjes en vrouwen, het tegengaan van geweld en leerde hij over de ontwikkeling van jonge kinderen. Daar hoorde hij over het ‘Dads who Care’ project, dat vaders aanmoedigt om meer betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kinderen. “Ik hield mijn zoon nooit vast, zelfs niet als hij huilde. Ik vond dat mijn vrouw dat moest doen. Maar nu zie ik mijn fout in en begrijp ik hoe schadelijk het was dat ik geen aandacht aan mijn kinderen gaf,” vertelt Jaimito.

Mijn vader zei: ‘jij bent een man, mannen huilen niet’

Stereotype patronen doorbreken

Jaimito, nu 36, vertelt dat hij een gelijkwaardige relatie tussen mannen en vrouwen nu heel belangrijk vindt. Hij doet het huishouden samen met zijn vrouw en leert zijn kinderen van tien en zes hetzelfde te doen. Zo doorbreken ze ouderwetse stereotypen over mannen en vrouwen.

Een betere vader

Door als vrijwilliger aan de slag te gaan Jaimito’s leven totaal veranderd en vindt hij zichzelf een betere vader. Vijf jaar geleden is hij meer in zijn eigen community gaan werken. Nu verbouwt hij samen met zijn vrouw aardbeien en produceren ze melk. Ook is hij betrokken geraakt bij andere projecten van Plan International, zoals bijvoorbeeld het opzetten van een familietuin, en moedigt hij andere mannen aan om ook huishoudelijke taken op te pakken en zich kwetsbaarder op te stellen. “Wij mannen praten vaak over alles wat we bereikt hebben, maar nooit over onze angsten en twijfels. En emoties zoals verdriet tonen gaan we uit de weg. Plan International heeft me geleerd mijn mindset te veranderen en een betere vader te worden.”

Samen strijden we voor gelijke rechten voor meisjes

Help je mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.