In Ethiopië rekenen meisjes af met geweld, verkrachting en kindhuwelijken
“Laten we vrouwen respecteren” luidt het demonstratiebord van de 16-jarige Kidest. Voorzien van een megafoon roept de jonge activist het publiek op de markt op om verkrachting, mishandeling en uithuwelijking niet langer te accepteren. In het dorpje in de Ethiopische regio Amhara waar Kidest opgroeide, kampen jonge vrouwen dagelijks met geweld en de lage maatschappelijke status die daaraan ten grondslag ligt. Met het She Leads-programma voert Kidest campagne tegen diepgewortelde ongelijkheid en pleit ze voor de rechten van meisjes.
Op het benoemen van geweld tegen meisjes en vrouwen rust nog altijd een taboe in Ethiopië, merkt Kidest op. Hoewel het land vijftien miljoen kindbruiden kent, bijna twee op de drie vrouwen genitaal verminkt zijn en het merendeel van de bevolking huiselijk geweld rechtvaardigt, krijgen meisjes- en vrouwenrechten nog niet voldoende aandacht.
Wereldwijde campagne
Tijdens de 16 Days of Activism – een wereldwijde campagne tegen geweld tegen meisjes en vrouwen – gaat Kidest daarom de straat op: “We spreken ons uit tegen gendergerelateerd en seksueel geweld en schadelijke praktijken, zoals kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis.” Via het She Leads-programma krijgt Kidest training en begeleiding om actie te voeren voor de positie van meisjes. Naast demonstreren op straat voert Kidest ook campagne op haar school.
Door systematische ongelijkheid in een samenleving waarin mannen de dienst uitmaken, worden meisjes niet geacht om zich uit te spreken, benadrukt Marta Teklie, de jonge vrouw die het She Leads-programma in Ethiopië aanstuurt. “Met She Leads brengen we jonge vrouwen en jongerengroepen daarom in contact met beleidsmakers zoals schooldirecteuren, burgemeesters, religieuze leiders en politici, zodat zij invloed kunnen uitoefenen op wetgeving.”
Negenduizend meisjes
Veel jongeren komen verlegen binnen bij She Leads, ziet Teklie, maar hun zelfvertrouwen groeit snel. “We brengen meisjes en jonge vrouwen lobbyvaardigheden bij en geven ze voorlichting over mensenrechten, zodat zij weten waarover ze beleidsmakers ter verantwoording kunnen roepen.”
Inmiddels pleiten via She Leads al negenduizend meisjes in negen landen voor hun rechten. “Hierdoor verandert ook de manier waarop samenlevingen naar meisjes kijken.” Over het succes van haar activisme zegt Kidest: “Voorheen sprak ik niet over gendergerelateerd geweld, nu praten we er thuis en op school over. En steeds meer dorpsgenoten staan positief tegenover de inspraak van meisjes.”
Mijn klasgenoten reageerden eerst heel negatief. Gelukkig zijn een aantal al bijgedraaid en lid geworden van de Girls Club op onze school
Toch stuit de jonge actievoerder ook op weerstand. “Mijn klasgenoten reageerden eerst heel negatief. Gelukkig zijn een aantal al bijgedraaid en lid geworden van de Girls Club op onze school. Daar bespreken meisjes én jongens genderstereotypen. Mijn droom is dat we allemaal gelijk zijn.”
She Leads: meisjes pakken de leiding
She Leads is een programma van Plan International, Defence for Children-ECPAT, African Women’s
Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. In negen landen in Afrika en het Midden-Oosten strijdt She Leads voor de rechten, het leiderschap en de zelfbeschikking van meisjes en jonge vrouwen.