In deze landen is de hongersnood het grootst

De wereld bevindt zich in een enorme voedselcrisis. Wereldwijd leiden de gevolgen van conflicten, klimaatverandering en COVID-19 tot een snelle stijging van de voedselonzekerheid.

Terwijl de crisis in Oekraïne nog steeds toeneemt, is een van de gevolgen hiervan een snelle stijging van de voedselprijzen en brandstofkosten. En daardoor verergert ook de hongersituatie wereldwijd. Nu voedselvoorzieningsketens uiteenvallen en prijzen in hoog tempo stijgen, begint de tijd te dringen voor kinderen, met name voor meisjes die in hongersnoodgebieden wonen.

Bestaande problemen groeien

Wanneer eten schaars is, eten meisjes vaak minder en eten ze het laatst. Omdat gezinnen steeds vaker hun toevlucht moeten nemen tot noodoplossingen, worden bestaande problemen acuter. Meisjes lopen een groter risico om van school te worden gehaald, te worden uitgehuwelijkt, voortijdig zwanger te raken of seksueel te worden uitgebuit. Families staan onder grote druk door de toegenomen voedselonzekerheid. Vrouwen, zuigelingen, adolescenten en kinderen zijn ook bijzonder kwetsbaar voor ondervoeding.

Lees ook: Droogte brengt het leven van Jenitor in gevaar

Kom nu in actie

“De hongersnood staat letterlijk voor de deur,” zegt Dr. Unni Krishnan, Global Humanitarian Director van Plan International. “De Oekraïense oogst voedt normaal gesproken 400 miljoen mensen en met elke dag dat het conflict voortduurt, worden de verwoestende gevolgen tot ver in de omtrek voelbaar met snel stijgende voedselprijzen. Die maken een slechte situatie nog ernstiger. Vroegtijdig handelen redt levens, en de tijd om in actie te komen is nu.”

Met honger naar bed

Volgens de VN verkeerden vorig jaar ongeveer 928 miljoen mensen in ernstige voedselonzekerheid, een stijging van 148 miljoen ten opzichte van het jaar daarvoor. In landen waar de honger al toeneemt, gaat een op de acht mensen – onder wie veel vrouwen en kinderen – met honger naar bed. 44 miljoen mensen staan op de rand van de hongerdood, door hongersnood of met hongersnood vergelijkbare omstandigheden. Maar liefst 45 miljoen kinderen lijden aan de meest acute vorm van ondervoeding. De VN heeft gewaarschuwd dat, tenzij levensreddende humanitaire hulp dringend wordt opgevoerd, elke dag 300.000 mensen van de honger zullen omkomen.

Het conflict in Oekraïne zal nog hogere voedselprijzen veroorzaken

Hogere voedselprijzen

“De centrale Sahel-regio in West-Afrika, die al wordt geteisterd door honger, is sterk afhankelijk van de invoer van tarwe, een bevoorradingsketen die door de Oekraïne-crisis ernstig is verstoord”, voegt Sven Coppens, directeur van Plan International West-Afrika, toe. “Het conflict in Oekraïne zal nog hogere voedselprijzen veroorzaken. En dat betekent dat de hongercrisis in landen zoals Burkina Faso, Mali en Niger, alleen maar verergert.”

Mislukte oogsten

In 2022 zullen naar verwachting al meer dan 61 miljoen mensen humanitaire hulp en bescherming nodig hebben in West- en Centraal-Afrika. In Ethiopië, Kenia en Somalië hebben meer dan 20 miljoen mensen dringend behoefte aan voedsel en water. De oogsten van miljoenen gezinnen zijn mislukt, terwijl duizenden stuks vee zijn uitgemergeld of omgekomen.

In de door droogte getroffen gebieden in de Hoorn van Afrika stijgen de voedselprijzen al maanden. Het is een gevolg van economische problemen en tegenvallende oogsten, waardoor gezinnen hun de basisbehoeften niet meer kunnen betalen. Ondertussen staan veel waterpunten droog, waardoor vrouwen en meisjes langere afstanden moeten afleggen om aan water te komen. Daarmee neemt ook het risico toe dat zij te maken krijgen met gendergerelateerd geweld.

 

Lees ook: Droogte in Hoorn van Afrika brengt miljoenen meisjes in gevaar

Grote gevolgen voor meisjes

In andere delen van de wereld, zoals Guatemala en Libanon, kunnen gezinnen alleen overleven als ze hun kinderen van school halen. Dan kunnen zij werken om een inkomen te verdienen.

Terwijl de effecten van voedselonzekerheid overal merkbaar zijn, worden de gevolgen voor adolescente meisjes vaak niet erkend. Meisjes worden blootgesteld aan nieuwe risico’s van seksuele uitbuiting, misbruik, geweld en intimidatie. Hun welzijn en toekomstperspectieven worden ondermijnd doordat ze van school worden gehaald en moeten werken.

Dit doet Plan International

Plan International komt in actie in 17 gebieden waar honger heerst met programma’s voor onder meer schoolvoeding, hulp in de vorm van geld en tegoedbonnen en het uitdelen van eten.

In andere projecten ondersteunen we bij het herstel van bestaansmiddelen, de distributie van zaden of vee, waaronder koeien of schapen, aan gemeenschappen die door droogte zijn getroffen. In het geval van overstromingen kunnen vervangende visuitrustingen zoals netten worden uitgedeeld, boten en andere benodigdheden.

De wereld bevindt zich in voedselcrisis

Kom in actie tegen hongersnood

Doneer nu
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.