Ik had seks om mijn schuld af te lossen

Had ze maar meer geweten over haar lichaam. En hulp gehad van een Health Teacher, zoals sinds een paar maanden mogelijk is op haar oude school. Dan zag het leven van Rosemary (17) er heel anders uit. Nu zit ze in een vreselijk moeilijke situatie; ze is gestopt met school en zes maanden zwanger van een voor haar onbekende man.

“School was altijd al een uitdaging voor me”, vertelt Rosemary droevig. “We hebben niet veel geld thuis, dus schoolboeken of een uniform kopen was moeilijk. Toch lukte het me met hulp van anderen om lessen te volgen. Tot ik ongesteld werd.” Rosemary gebruikte oude lappen om doorbloeden tegen te gaan. “Maar dat werkte niet goed en ik kreeg bloed op mijn jurk. Ik schaamde me en als ik ongesteld was bleef ik thuis van school. Ik voelde me niet goed.”

Uganda

Seksueel uitgebuit

Op een dag kwam er een onbekende man naar Rosemary toe. “Hij vertelde me dat ik maandverband kon kopen en dat ik dan beschermd was tegen het bloed. Hij wou me wel geld geven. Ik kocht het maandverband en was heel blij. Totdat de man een paar dagen later bij ons thuis kwam. Hij vertelde dat hij het geld terug wilde hebben, maar dat kon ik helemaal niet betalen. Ik ben met de man meegegaan en om de schuld af te lossen, heb ik seks met hem gehad.”

Lees ook: "Ongewenst zwanger raken kan heel traumatisch zijn"

Uganda

Rosemary wist niet dat je van het hebben van seks zwanger kon raken. “Dat had ik nooit van iemand gehoord. Mijn oude klasgenoten zeiden dat zij nu een speciale lerares op school hebben die ze dit allemaal vertelt. Ook geeft deze mevrouw zelfgemaakte noodmaandverbanden aan de kinderen die het nodig hebben. Die maken ze in de health club. Ik wou dat ik dat allemaal geweten had.”

Uganda

Stoppen met school

Rosemary zag geen andere oplossing, dan te stoppen met school. Daar is ze verdrietig om, net als haar moeder. “Ik wou dat mijn dochter haar school af kon maken. Dat is belangrijk. Dan had ze kans op een beter leven dan dat ik heb. Dat kan nu niet.” De moeder van Rosemary hoopt dat haar dochter na de bevalling terug kan naar school, al zal dat niet gemakkelijk zijn. “Mijn dochter schaamt zich te veel.”

Samen beschermen we meisjes tegen tienerzwangerschappen

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.